Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Народното заседание одобри на първо четене промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари. Промените бяха гласувани със 128 гласа " за ", 36 " срещу " и 10 въздържали се. С промените се вкарват спомагателни ограничения за битка с изпирането на пари, заложени в Плана за деяние с ограничения за адресиране на последващите задължения на България след присъединението към Валутния механизъм II (ERM II), се показва в отчета на отрасловата комисията по вътрешен ред и сигурност.

В претекстовете към законопроекта се показва, че препоръчаните промени са от значително значение за оценката на напредъка, който България следва да рапортува по отношение на Препоръките от MONEYVAL, чието несъблюдение би имало извънредно отрицателен репутационен резултат за България и би засегнало както обществения, по този начин и частния бранш.

В претекстовете към законопроекта се показва, че едно от главните оферти е въвеждането на ефикасен механизъм за идентифициране на лицата, които дават услуги по дружествено ръководство, и на съответни процедури за инспекция на чиновниците, ангажирани в даването на услуги по дружествено ръководство (например юристи, счетоводители, данъчни съветници и др.). Действащото национално законодателство не съдържа задоволително ефикасни механизми за идентифициране на лицата, които дават този тип услуги, аргументират се вносителите. Със законопроекта се предлага основаване на умишлен указател. Предвижда се и отбелязване в Търговския указател при открито противоречие в данните по отношение на действителния притежател, се показва в отчета на вътрешната комисия.

В него се отбелязва, че със законопроекта се цели възстановяване на успеваемостта и реализиране на цялостно сходство на българското законодателство за предварителна защита против изпирането на пари и финансирането на тероризма, както с условията на европейска инструкция за попречване потреблението на финансовата система за задачите на изпирането на пари и финансирането на тероризма, по този начин и със стандартите на FATF.

В отчета на комисията написа, че от Асоциацията на българските застрахователи имат забележки главно по два параграфа от законопроекта, свързани с въведеното обвързване за застрахователите да декларират пред Агенцията по вписванията при открито разминаване сред представителите се пред застрахователите като притежатели лица и вписаните в съответния указател данни за действителните притежатели. Посочва се, че това е несвойствено обвързване за застрахователите и се акцентира, че сега при установено разминаване сред представителите се с документи като притежатели пред застрахователите и действителните регистрирани такива, застрахователите имат право да откажат да сключат контракт с такива лица.

Депутатите одобриха предложение на Десислава Атанасова второто четене на измененията в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност да бъде закрепена като трета за утрешния ден, а по-късно започнаха разискването на план за решение за основаване на краткотрайна парламентарна комисия по отношение на активността на Nexo.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР