Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Прекратено наказателно производство да не спира гражданската конфискация реши парламентът

Народното заседание одобри на първо четене промени в Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество. „ За “ гласоподаваха 116 депутати, 6 бяха „ срещу “, а 25 се въздържаха.
Целта на измененията е при прекъснато наказателно произвеждане да няма законова спънка за лишаване на нелегално добито имущество в интерес на страната.
С промените се търси прецизиране наредбите по отношение на периодите за осъществяване на предварителната инспекция във етапа на производството по гражданска конфискация.
С тях се " анулира " тълкувателното решение на Върховен касационен съд от 7 декември т.г., предвиждащо прекъсване на гражданската конфискация на имущество при преустановяване на наказателно произвеждане.
Причината за измененията на закона е тълкувателното решение на Върховен касационен съд от петък, което преурежда законодателната воля не от този парламент, не от предишния, а от най-малко три Народното събрание обратно, разясни вносителят Данаил Кирилов.
Последиците от тълкувателното решение към този момент са налице – има данни за прекъснати каузи, уточни той и предизвести, че тази процедура ще продължи и по тази причина в този момент се бърза с измененията в закона.
Измененията в антикорупционния закон бяха признати на първо четене в правна комисия на 12 декември. Тогава от Българска социалистическа партия настояха промените да не се гласоподават 2 дни, откакто са импортирани. Опозицията се разгласи за отсрочване на разискванията, до момента в който депутатите не се срещнат с доводите и мненията по законопроекта.
В отговор от ГЕРБ обявиха, че спешността, с която се гласоподават измененията, е подбудена от тълкувателното решение на Върховен касационен съд. На полемиката по измененията в закона участваха основният прокурор Сотир Цацаров, съдията от гражданската квота на Върховен касационен съд Борислав Белазелков, министърът на правораздаването Цецка Цачева, вътрешният министър Младен Маринов и ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР