Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

НС прие на първо четене промени в Антикорупционния закон

Народното заседание одобри на първо четене промени в Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество.

„ За “ гласоподаваха 116 депутати, 6 бяха „ срещу “, а 25 се въздържаха. С признатите промени се предлага при прекъснато наказателно произвеждане да няма законова спънка за лишаване на нелегално добито имущество в интерес на страната. С измененията се уточняват наредбите по отношение на периодите за осъществяване на предварителната инспекция във етапа на производството по гражданска конфискация. От ГЕРБ внесоха измененията на 10 декември след тълкувателното решение на Върховния касационен съд, съгласно което прекратяването на наказателно дело е безспорна спънка за внасяне на иск за конфискация.

Измененията в антикорупционния закон бяха признати на първо четене в правна комисия на 12 декември. Тогава от Българска социалистическа партия настояха промените да не се гласоподават 2 дни, откакто са импортирани. Опозицията се разгласи за отсрочване на разискванията, до момента в който депутатите не се срещнат с доводите и мненията по законопроекта. В отговор от ГЕРБ обявиха, че спешността, с която се гласоподават измененията, е подбудена от тълкувателното решение на Върховен касационен съд. На полемиката по измененията в закона участваха основният прокурор Сотир Цацаров, съдията от гражданската квота на Върховен касационен съд Борислав Белазелков, министърът на правораздаването Цецка Цачева, вътрешният министър Младен Маринов и ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

„ Гражданската конфискация е методът да се възвърне справедливостта, която е крещящо нарушена с тълкувателното решение на Върховен касационен съд “, разгласи основният прокурор Сотир Цацаров.

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев означи, че делата за лишаване на нелегално добито имущество, които ще бъдат прекъснати поради решението на Върховен касационен съд, се усилват. Първоначално той заяви, че делата са 19 на стойност над 21 млн. лв., само че към този момент става въпрос за 21 каузи, на стойност над 22 млн. лв.. Пламен Георгиев позволи, че цифрата може да се усили и още.

„ Целта на гражданската конфискация е да се възвърне справедливостта посредством лишаване на нелегално добито имущество “, акцентира министърът на правораздаването Цецка Цачева.

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че промените в антикорупционния закон ще дадат опция да се реализира задачата му и да се отбрани националният интерес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР