Народното събрание прие на първо четене ключови промени в Закона

...
Народното събрание прие на първо четене ключови промени в Закона
Коментари Харесай

НС прие на първо четене въвеждането на тол-системата и електронните винетки

Народното събрание одобри на първо четене основни промени в Закона за пътищата. Решението беше взето със 113 гласа " за ", 1 " срещу ", а 69 се въздържаха.

Промените плануват нови пътни такси, електронна винетка от януари 2019 година, и въвеждане на тол система от 16 август идната година.
Според текстовете ново звено в Агенция " Пътна инфраструктура " ще ръководи тол системата. Според вносителите след въвеждането ѝ страната ще престане да субсидира АПИ.
Промените гласят още, че леките коли и транспортните средства с обща позволена маса до 3.5 тона ще заплащат за използването на пътищата посредством електронни винетки, които ще бъдат въведени от началото на идната година. Както до в този момент те ще са годишни, тримесечни, месечни и седмични, които ще запазят цените си. Въвежда се уикенд винетка, която ще важи от петък на обяд до неделя в среднощ , само че какъв брой ще коства занапред ще се прецизира.
Електронните винетки ще могат да се купуват на терминали за самотаксуване или с картово заплащане. Има и опция за събиране на вземанията посредством така наречен " карти за гориво ", издавани от разнообразни търговци, посредством които се реализират безкасови регистрации на разплащанията, с карти или чипове, които регистрират транзакцията.
Впечатление при дебатите направи неналичието на районния министър Николай Нанков в пленарна зала, който през днешния ден е във Велико Търново.
Дебатът
По време на дебатите Българска социалистическа партия Нанков да участва в залата.
" Не одобряваме министър Нанков да бяга от Народното събрание и желаеме да пристигна в залата по време на разискването на измененията в Закона за пътищата и да отговори на въпросите на опозицията ", съобщи Драгомир Стойнев.
Той добави, че когато се разисква законопроект, който е в основата на политическата стратегия на ръководещите, е обикновено министърът на районното развиване да участва в пленарна зала.
" Вчера той даде обещание, че ще пристигна, само че през днешния ден се е изнизал и най-вероятно няма да вземе присъединяване в дебатите. Когато даваш заричане, е обикновено да го спазваш, изключително, когато си министър ", съобщи още Стойнев.
Той разяснява, че министърът е този, който би трябвало да изясни каква е политиката на държавното управление за пътищата.
Депутатът от Българска социалистическа партия Дора Янкова разгласи, че социалистите се съмняват дали на 1 януари 2019 година тол системата ще бъде документно и административно обезпечена.
Тя прикани депутатите да отделят финансов запас, когато общините качат, че имат потребност от подобен. " Да покажем европейски модел и да кажем, че желаеме автомагистралите, през където и да минават да бъдат красиво направени, а не да сгъваме кметовете ", уточни Дора Янкова във връзка с концепцията на НСОРБ % от приходите от тол такси да отива за общинските пътища.
Тя предложи на Агенция " Пътна инфраструктура (АПИ) и на Министерство на регионалното развитие след приемането на законопроекта да създадат една добра осведомителна акция, тъй като по този начин се прави в модерните страни. " Не може министърът през вчерашния ден като ядосано дете да ни каже няколко думи и през днешния ден да си прави работата по общините, а вие от ГЕРБ да се червите и да казвате по какъв начин тази мързелива администрация нищо не направи последните три години и вие я вадите от ситуацията ", добави Янкова.
" Червеният " народен представител Жельо Бойчев също взе думата, като разгласи, че съгласно него ръководещите бавят въвеждането на тол системата , като прекъсването ѝ обслужва избрани стопански ползи.
По думите му никой от Българска социалистическа партия не спори, че би трябвало да се вкарва тол системата. " Спорим и имаме рекламация към АПИ, че не си прави работата ", сподели Бойчев. Той попита за какво се е изгубила половин година и за какво всички дейности по въвеждане на тол системата в България не се вършат.
" Защо сега последната работна седмица на Народно събрание за лятната сесия, предпоследният работен ден се внася този законопроект ", попита Бойчев. Според него всички дейности досега демонстрират, че администрацията и Министерски съвет не могат да се оправят с тази задача или не желаят.
Светослав Иванов от ГЕРБ отговори на социалистите с въпрос - " Не разбирам за какво сте срещу рамката на тол системата? "
Той уточни, че цените на тол таксите не са ясни, защото законът дава рамката. " Дава се рамката на стартирането на тол системата. След това септември месец, ще бъдат направени публични разисквания. Ще се дискутират цените, ще се дискутират обхватите ", сподели Иванов.
" По принцип поддържаме тол системата, само че през днешния ден ще гласуваме " въздържал се " - законопроектът няма изясненост ", разгласи Танер Али от Движение за права и свободи.
" Винаги, когато имаше въпроси в парламентарния надзор към районния министър той загатваше тол системата - " дано да я въведем и ще има пари и за общини, и за пътища ", разяснява той.
" Има европейска инструкция, че не може средствата от тол системата да се дават за общинска пътна мрежа, само че 50-те млн. лв., които всяка година се дават от АПИ за общински пътища, са извънредно незадоволителни ", съобщи Танер Али.
" Надявам се, че сред първо и второ четене всеки с разсъдъка си и експертността си ще предложи разновидности по какъв начин да облекчим и общините ", сподели още депутатът от Движение за права и свободи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР