Народното събрание прие на първо четене два проекта за изменения

...
Народното събрание прие на първо четене два проекта за изменения
Коментари Харесай

НС прие на първо четене предлагания от МП механизъм за разследване на главния прокурор

Народното заседание одобри на първо четене два плана за промени и допълнения на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), направени в Министерството на правораздаването.

Единият от тях вкарва механизъм за търсене на отговорност на основния прокурор и е измежду основните планове по Плана за възобновяване и резистентност. След двудневно съвещание по тематиката през днешния ден депутатите го утвърдиха със 181 гласа „ за “, 25 „ срещу “ и 1 „ въздържал се “.

При представянето му в пленарна зала заместник-министър Емил Дечев съобщи:

„ С този законопроект сме се пробвали да решим проблем, който съществува над 15 година и да осъществим към 70 решения на Европейския съд по правата на индивида, наложителни за България. Идеята му преди всичко е българските жители да се усещат по-сигурни, в това число и за приемането на обективни присъди, а основният прокурор да не е в извънредно състояние по отношение на останалите жители. В момента той е в по-особено състояние, обезпечено му от самия закон. Опитали сме се да сложим завършек на тази юридическа особеност “.

Основните моменти в предлагания механизъм за търсене на отговорност на основния прокурор:
Наказателен арбитър от висшо, апелативно или окръжно равнище ще бъде назначаван за прокурор пъкъл хок, който да проверява основния. Той ще бъде избиран от лист, утвърден от Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, като условията са в последните 7 години магистратът да е работил като углавен арбитър. Изисква се и получаването на категорично единодушие на съдиите, с цел да бъдат включени в листата.Върху дейностите на прокурора, проверяващ основния, ще бъде упражняван вътрешен прокурорски надзор от друг углавен арбитър (той би трябвало да е от ВКС), който ще извършва длъжността заместник-главен прокурор. Контрольорът ще бъде избиран откакто има повдигнато обвиняване против обвинител №1.Предвижда се също понижаване от 17 на 13 гласа на болшинството в Пленума на Висш съдебен съвет, належащо за предварително освобождение и краткотрайно премахване от служба на основния прокурор, както и за неговия избор. Това ще е и болшинството, належащо за избор на ръководителите на двете висши съдилища, само че при спомагателни условия.
Извън това се вкарва правосъден надзор в началната фаза на процеса, като обжалването на постановлението за отвод да се образува наказателно произвеждане ще е с по-широк обсег и ще включва всички тежки закононарушения, в това число и такива, чието осъществяване може да докара до нарушение на съществени права.

Вторият гласуван план за Наказателно-процесуален кодекс, направен в министерството (209 „ за “ и 1 „ срещу “), вкарва условията на две европейски наставления, по които има наказателни процедури против страната ни. Едната е за процесуалните гаранции за деца, обвинени или упрекнати в закононарушение, а другата за определяне на минимални гаранции за правата и отбраната на жертвите на закононарушения. 

За да влязат в действие и да станат настоящ закон, плановете би трябвало да бъде утвърдени и на второ четене от Народно събрание.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР