Народното събрание прие на първо четене бюджета на ДОО за

...
Народното събрание прие на първо четене бюджета на ДОО за
Коментари Харесай

Депутатите одобриха бюджета на ДОО на първо четене след бурни дебати за пeнсиите

Народното заседание одобри на първо четене бюджета на ДОО за 2020 година " За " бюджета гласоподаваха 121 народни представители, " срещу " - 87 и " въздържали се " - 0, с което той бе признат.
Проектът планува от 1 юли следващата година пенсиите, отпуснати до края на 2019 година, да се усилят с 6,7%. Средният размер на пенсията ще доближи 412,28 лева, което е с 31 лева повече спрямо 2019 година
От 1 юли 2020 година минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст ще се увеличи от 219,43 лева на 234,13 лева
От същата дата ще нарасне и обществената пенсия за напреднала възраст, която ще стане 141,63 лева Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се резервира на достигнатото през 2019 година равнище от 1200 лева Тази стойност ще се ползва за всички пенсии, без оглед на момента на отпущането им.
Прогнозите са, че през 2020 година междинният застрахователен приход ще доближи 1063 лева, което е растеж от 7,8% спрямо предстоящата му стойност през актуалната година. Средногодишният брой обезпечени лица се чака да се усили на 2,796 млн лева
В края на дебатите министърът на обществената политика Бисер Петков съобщи, че бюджетът е реален.
Обсъждания
Дебатът стартира с изявление на социалиста Георги Гьоков, който проучва рамката на бюджета, препоръчана от държавното управление.
Според него в бюджета се вижда липса на основни промени, бюджетът не предлага ограничения и решения, а е " копи пейст " от предходните бюджети от 10 година насам.
Сред акцентите в неговото изявление бяха: бюджетът отхвърля всяка опция за схващане и ни отдалечава от разбирането " обществена страна ", не усъвършенства адекватността на обществените заплащания, не се плануват промени нито в политиките по приходите, нито по разноските.
" Трябва да отбележим, че богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни. За последната година милионерите са 916 ", уточни Гьоков.
Той означи и че българите имат най-ниска дълготрайност на живота, а този бюджет я утежнява.
" Вадете молива и записвайте предложенията на Българска социалистическа партия, с цел да може малко да се отсрамим от българите, които разчитат на вас. Оценката ми за държавното управление е слаб ", сподели той.
Светлана Ангелова от ГЕРБ му отвърна: " Слушали сме го това и други години ", само че го попита " Вие казахте, че в случай че през идната година не се съобразим с вашето решение за преизчисляване на пенсиите, то след време това ще коства скъпо. А в този момент - на ниска цена ли ще е преизчисляването на пенсиите? ".
В този ред на мисли се включи Павел Шопов от " Атака ". Той уточни, че неговата група е мощно разколебана, защото нарастването на пенсиите и през третата година ръководство не е изпълнено.
" Този бюджет е паричен, под въздействие на това, което диктува МВФ. Което е особеност - страна от Европейски Съюз да продължава да бъде във валутен ръб. Но, по думите, има " толеранси и благоприятни условия това с мизерните пенсии на българските жители да се промени ".
" Ние приказваме за радикално повдигане на пенсиите и приходите. Това не се разрешава от МВФ. Но ние би трябвало да имаме волята и да кажем това да се състои. Ще посоча - един запас - Сребърния фонд, в който има милиарди левове и никой не знае в какъв размер е сега, а той е особено за пенсиите ".
Хасан Адемов, ръководител на Комисията по обществена политика от квотата на Движение за права и свободи, разкритикува също бюджета.
" Това е един спокоен и елементарно осъществим бюджет, само че не взема решение нито един от наболелите проблеми в системата за обезпечаване. Всички фондове не престават да са в основи на недостиг. Ножицата сред старите и новите пенсии продължава да се разтваря и няма политики, които да я стеснят. Не са забележими резултатите от промяната, призната през 2015 г ".
Думата взе и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, като уточни, че съвсем всички български пенсионери през днешния ден живеят мъчно с размера на пенсиите.
" В парадоксалната обстановка сме, държавното управление да дефинира предел на беднотия от 363 лева за следващата година и минимална пенсия от 234 лева Замислете се какво значи това. Правителството споделя: Не може да се живее с приходи под 363 лева, само че за пенсионеритете са 234 лева
Тя напомни, че Българска социалистическа партия години наред предлага преизчисляване на всички пенсии.
В умозаключение Нинова добави, че Българска социалистическа партия ще внесе сред първо и второ четене аргументирано и финансово обосновано, както и морално и заслужено изговорено.
Възрастните хора имат потребност от актуализация на пенсиите в този момент, настоя Корнелия Нинова, съгласно която е неотложно те да се преизчислят. Соцводачът подхвана тематиката и за Сребърния фонд. За 10 години в него са влезнали 500 милиона лв.. При основаването му през 2007 е трябвало да има през днешния ден 10 милиона лв.. Излишъкът пък министър председателят Бойко Борисов раздал през джипа, а не го внася в Сребърния фонд. Защо парите от концесията на летище " София " не отиват в Сребърния фонд, пита аленият водач. Не всичко е въпрос на сметки, а е въпрос и на правдивост, по мнението й. Справедливо било да се реши въпросът с пенсиите на възрастните хора.
Едно било желанията, само че друго опциите на страната, съгласно Светлана Ангелова от ГЕРБ. Няма по какъв начин всички пенсионери да получават идентични пенсии, сподели тя. Вие сте царе на дефицитите и банкрутите, нападна тя. Обяснете къде са парите в Сребърния фонд, попита соцлидерът. Започнете да спазвате законите на България, отвърна Нинова.
Вътрешна македонска революционна организация предлага минималната пенсия да стане 250 лв.. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се зачуди какъв брой от депутатите имат памет и съвест. Именно патриотите упорствали за растеж на минималната пенсия през 2017. Тогава левите не ги подкрепили. Затова той не приема думите на левите, ще имали поредна политика. Симеонов сподели, че следва съдружен съвет ГЕРБ-ОП за намиране на решение за растеж на пенсиите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР