Народното събрание прие Доклада за дейността на Комисията за противодействие

...
Народното събрание прие Доклада за дейността на Комисията за противодействие
Коментари Харесай

Парламентът прие доклада на комисията на Цацаров

Народното заседание одобри Доклада за активността на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество за 2019 година От гласувалите 177 депутати 131 бяха " за ", един - " срещу ", а 45 се въздържаха.

В отчета се показва, че през предходната година в комисията са постъпили общо 166 сигнала, по които са формирани производства. Комисията е изготвила 162 плана на решения всъщност и за преустановяване и е наложила санкции, наказания и лишаване на имущество по наказателни постановления в размер на 173 511 лева Комисията е постановила 14 решения, с които открива спор на интереси; 87 решения, с които не открива спор на интереси; 61 решения, с които приключва производството.

През отчетния интервал комисията е траяла работата и по производства, формирани по анулирания закон, като по тях са наложени наказания в размер на 34 027 лева Общо през 2019 година (по реда на двата закона - анулирания и действащия) комисията е приела 222 решения за внасяне на искове за налагане на обезпечителни ограничения в съдилищата на страната в размер на 848 385 935,79 лева и с препоръчано за поръчителство имущество на стойност 653 388 252,94 лева За този интервал в интерес на страната са отнети 37 недвижими парцела и 119 моторни транспортни средства.

Срещу отчета възразиха депутати от Българска социалистическа партия. Критиките им бяха в посока неефективност на настоящия антикорупционен закон. Въпреки работата на комисията за интервала равнищата на корупция в страната не престават да са високи, уточни Кристина Сидорова от Българска социалистическа партия.

С един недобър закон няма по какъв начин да имаме добре работеща комисия, добави тя. Според нея настоящият закон не работи, доказателство за което били данните на " Трансперънси интернешънъл ", съгласно които България е на 74 място в света по показател за усещане на корупцията. В отчета отсъстват свадите от предходната година - апартамент гейт и терасата на предходния ръководител на комисията Пламен Георгиев, уточни тя. По думите й има разминаване сред искове за лишаване на имущество и действително отнетото такова. Според Милко Недялков от Българска социалистическа партия в отчета няма разбор и тенденция за битка с корупцията. Колегата му Крум Зарков добави, че концептуално са се противопоставили против концепцията да се сливат серия органи в мега комисия. Този отчет слага значими въпроси, само че огромният въпрос за ефикасната битка с корупцията остава пред нас, добави той.

Данните в отчета демонстрират, че комисията работи съществено, възрази Спас Гърневски от ГЕРБ. По думите му по всяко направление се работи с професионализъм. Според него от Българска социалистическа партия не поддържат отчета и настоящия закон, тъй като се опасяват от него. Справянето с корупцията не е работа единствено на една комисия, това минава и през тази зала, която приема инструментариума, с който работим ние, прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, ДАНС, акцентира ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров. По думите му част от този инструментариум е в Наказателния кодекс и остава недокоснат от 1968 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР