Народното събрание прие декларация срещу административно-териториалната реформа в Украйна, която

...
Народното събрание прие декларация срещу административно-териториалната реформа в Украйна, която
Коментари Харесай

Парламентът с декларация срещу административна реформа в Украйна

Народното събрание одобри декларация против административно-териториалната промяна в Украйна, която планува Болградският регион, където е съсредоточена българската общественост, да бъде разграничен на 5 административни единици.

Декларацията е била импортирана в деловодството на Народното събрание рано сутринта в сряда и бе препоръчан от зам.-председателят на Народното събрание и водач на НФСБ Валери Симеонов, който е ръководител на парламентарната група за другарство с Украйна и през 2018 година бе отличен като „ Човек на годината “ от Асоциацията на българите в Украйна.

С признатата в сряда декларация българският парламент показва своето “категорично несъгласие” с подготвяните административни промени и приканва българското държавно управление да одобри всички вероятни дейности пред държавното управление на Украйна, които да подсигуряват запазването на целостта на българската общественост в Болградския регион при идната административно-териториална промяна.

Народното събрание приканва държавното управление да изиска и незабавна междуправителствена среща за разискване и набелязване на съответни ограничения и дейности за отбрана правата и целостта на българското малцинство в Украйна.

Социалистите настояха желаеха отсрочване на вота, с цел да може да има мнение и от държавното управление. " Приемането на декларация през днешния ден може да има противоположен резултат. Считаме, че да сложим пред приключен факт държавното управление на Украйна би било контрапродуктивно. Нека вземем нашата позиция, откакто е ясно решението на държавното управление на Украйна ", сподели зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. Настояването му обаче не бе признато.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР