Народното събрание прие декларация относно административно-териториалната реформа в Република Украйна

...
Народното събрание прие декларация относно административно-териториалната реформа в Република Украйна
Коментари Харесай

Парламентът прие декларация против подготвяното разделяне на Болградския район в Украйна

Народното заседание одобри декларация по отношение на административно-териториалната промяна в Република Украйна и отбраната правата и целостта на българската общественост. Позицията беше утвърдена със 109 гласа "за ", 0 "против " и 19 въздържали се.

В нея българският парламент показва своето изрично противоречие с подготвяните административни промени и приканва българското държавно управление да одобри всички вероятни дейности пред държавното управление на Украйна, които да подсигуряват запазването на целостта на българската общественост в Болградския регион при идната административно-териториална промяна.

Екатерина Захариева разиска с украинския си сътрудник проектите за териториално-административна промяна на Болградския регион

Народното събрание приканва държавното управление да предложи организирането на незабавна междуправителствена среща за разискване и набелязване на съответни ограничения и дейности за отбрана правата и целостта на българското малцинство в Украйна, включително посредством възобновяване на Протокола за съдействие и продан сред Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието и науката на Украйна за образователните 2020/2021, 2021/2022, 2022/2023 и 2023/2024 години, регламентиращ проучването на български език; откриването на Българска гимназия в Одеса и Украински културен център в София, както и довеждане докрай на ремонтите на пътната инфраструктура в Болградски, Тарутински и Арцизки регион.

Народното събрание на Република България упорства, че решаването на проблемите на българската общественост в Украйна е предпочитан въпрос, който следва да бъде решен в духа на отличните връзки сред двете страни и при съблюдаване на европейските полезности, се споделя още в позицията.

Декларацията ще бъде изпратена незабавно на посланика на Украйна у нас, разгласи след гласуването ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева  Цвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР