Народното събрание прие без дебати на второ четене промените във

...
Народното събрание прие без дебати на второ четене промените във
Коментари Харесай

Депутатите приеха без дебати на второ четене промените във Валутния закон

Народното заседание одобри без диспути на второ четене измененията във Валутния закон, с които се променя и Законът за Българска народна банка. "За " измененията гласоподаваха 91 народни представители, 36 бяха "против ", нямаше въздържали се. Измененията са свързани с условията за влизане в така наречен чакалня на еврозоната.

Във въпросната наредба, направена като предложение сред първо и второ четене на измененията във Валутния закон от Менда Стоянова /ГЕРБ/ се показва, че "считано от датата на присъединяване на България в Механизма на обменните курсове /Exchange Rate Mechanism II/ формалният валутен курс на лв. към еврото е еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван според параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяването на механизъм на обменните курсове през третия стадий на Икономическия и паричен съюз Амстердам и членове 1.1 и 17.1 от Споразумението сред Европейската централна банка и националните централни банки на страните членки отвън еврозоната за установяване на процедурите за работа на механизма за обменните курсове ".

В свое мнение Българска народна банка показва, че с въпросната смяна се обезпечава сходство на вътрешната нормативна рамка с европейската, което е наложително условие за присъединение към валутно-обменния механизъм. Миналата седмица Народното събрание одобри решение, с което даде мандат за влизане в еврозоната единствено при курс на българския лев към еврото в размер на 1,95583 лева

Има ли смисъл в обръщането на левове в евро?

С измененията във Валутния закон се уточни наредбата, обвързвана с реализирането на закономерен и ефикасен валутен надзор. В тази връзка се планува категорично да бъде закрепено в закона пълномощието на митническите органи да не позволяват преместването на парични средства в размер на 30 000 лева или повече, или тяхната равноценност в друга валута през границата на страната за трета страна при получена от митническите органи по длъжностен път информация за съществуването на обществени отговорности на лицето.

Въвежда се формулировка за "укрит " предмет на нарушаването и се анулира член 20, с което българското законодателство се привежда в сходство с практиката на Съда на Европейски Съюз във връзка с отнемането в интерес на страната на цялата недекларирана сума. Предвижда се съответно установяване на размера на санкцията - част от размера на цената на предмета на нарушаването, написа в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР