Народното събрание при на първо четене увеличението на акциза на

...
Народното събрание при на първо четене увеличението на акциза на
Коментари Харесай

Увеличението на акциза на бездимните цигари мина на първо четене

Народното събрание при на първо четене нарастването на акциза на така наречен бездимни цигари . Решението беше взето със 101 гласа " за " и 63 " срещу ".
Окончателният размер на нарастването ще се гласоподава на второ четене при измененията в закона на акцизите, а упованията са размерът на акциза за една кутия от новия тютюнев артикул да доближи 40% от акциза на стандартните цигари.
В в този момент настоящите разпореждания акцизната ставка е в размер на 152 лв. за кг, което прави данък в размер на 0,93 лева за кутия.
Миналата седмица ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова (ГЕРБ) разгласи, че акцизната ставка на бездимните цигари ще стане 233 лева на кг тютюн.
Припомняме, че преди две седмици министър председателят текстът, който провокира публично неодобрение и разнобой в обединението, да бъде изтеглен.
На другия ден депутатите оповестиха, че ще го преработят, само че няма да го изтеглят. Така планът беше гледан в първичния си тип на първо четене в бюджетна комисия. Стоянова посочи, че акцизът ще бъде понижен с оферти сред двете четения на закона. Новият размер на акциза е контрактуван на среща на съдружните сътрудници ГЕРБ и " Обединени патриоти " преди дни.
Дебатът
По време на дебатите социалистът Румен Гечев напомни, че министър председателят Борисов подреди измененията да се изтеглят измененията в Закона за акциза да се изтеглят. " Да видя ГЕРБ по какъв начин ще гласоподават в този момент ", обърна се той към дясната страна на залата.
" Гечев уточни, че новият вид цигари са по-малко нездравословни от елементарните. Проф. Гечев даде образец с Германия, където затварят производствата на дизелови мотори. " Защо? Защото дизеловите мотори са нездравословни за хората? " сподели той
Йордан Цонев от Движение за права и свободи разгласи, че Движението няма да поддържа препоръчаните промени. Причината - трансформира се данък в средата на годината . " И двете страни в дебата използваха причини, които са меко казано противоречиви, да не кажа погрешни. Фискалният мотив е правилен ненапълно. В средата на годината няма по какъв начин да се направи равносметка по какъв начин вървят приходите ", сподели Цонев.
По думите му погрешен е аргументът, че бездимните цигари са по-малко нездравословни, тъй като не са правени проучвания.
" Няма да бъда рекламен сътрудник на тютюневите нагреваеми произведения и апелирам всички сътрудници, които се изричат отсега нататък да се лимитират от тази функционалност ", сподели от своя страна вносителят Менда Стоянова , която е ръководител на бюджетната комисия в Народно събрание.
" Основната теза на Българска социалистическа партия е, че тези произведения са по-малко нездравословни и по тази причина би трябвало да ги подтикваме. Няма да се спирам на здравния аспект на казуса, тъй като Световната здравна организация ясно и изрично споделя, че те са нездравословни и би трябвало да се таксуват ", добави още тя.
" Ще се спра на бюджетния аспект - има калкулации, че за една година при тази разлика в цените, 2.60 лв. на кутия, се губят към 32 млн. лв. ", пресметна Стоянова.
" През ноември предходната година приехме ниска ставка. Но никой не е предвиждал такова стремглаво повишаване на относителния дял на тези цигари ", разяснява тя.
По думите ѝ по отношение на предходната година размерът на продадените нагреваеми тютюневи произведения се е нараснал с над 50%. " С чудесната рекламна акция, която спретнахме по малките екрани и радиа, може би ще бъде и надхвърлен ", съобщи иронично тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР