Народното събрание прекъсна предизборната си ваканция, за да гласува споразумението,

...
Народното събрание прекъсна предизборната си ваканция, за да гласува споразумението,
Коментари Харесай

Парламентът се събира извънредно за споразумението с миньори и енергетици

Народното заседание прекъсна предизборната си почивка, с цел да гласоподава съглашението, което кабинетът на Николай Денков и водачите на болшинството подписаха с протестиращите миньори и енергетици от въглищните централи.

Заседанието ще стартира от 12 ч. на 4 октомври (сряда).

В плана за съглашението са записани 7 точки, които бяха обсъждани през целия ден сред властта и синдикатите.

Все още няма заявено единодушие по тях от част от протестиращите - по-точно миньорски профсъюзи от КНСБ и " Подкрепа ".

Докато не се реализира цялостно съгласие, блокадата на Автомагистрала " Тракия " край Стара Загора ще продължи. Спряно е придвижването и по сектор от Автомагистрала " Струма " и в Прохода на републиката.

Какво съставлява съглашението:
В първата точка държавното управление дава обещание да стартира развой, при който ще се подсигурява поддръжка на " нужния състав от синхронно работещи и аварийни генериращи източници ", които ще се считат за " главен детайл от сериозната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за реализиране на равномерен енергиен преход ". Колко от въглищните централи ще бъдат обхванати в тази група и докога, не е ясно.На второ място, държавното управление ще влезе в договаряния с Европейската комисия за предоговаряне на периодите за закриване на държавната " Марица Изток 2 " (от структурата на БЕХ), както желаеха протестиращите, които се позоваха на 2 по-стари решения на Народното събрание. Този път обаче ще се включат и представители на синдикатите в бранш " Енергетика ". Дали Европейска комисия ще се съгласи на смяна - и дали останалите страни от Европейски Съюз ще поддържат дълготрайно опазване на въглищната енергетика в България - остава под въпрос.Кабинетът въпреки всичко се ангажира " да не лимитира активността и базовите мощности на останалите оператори на горивни съоръжения, в случай че работят напълно на пазарен принцип в сходство с европейското и националното законодателство ". Изработване на план за енергийна тактика на България до 2030 година " с небосвод до 2050 година " с присъединяване на обществените сътрудници и актуализация на Интегрирания проект " Енергетика и климат ".Прозрачност на процедурите по капиталовите планове и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните райони с техните планове. Създаване на комитет за наблюдаване с присъединяване на представители на обществените сътрудници.Отпада концепцията за дружество за преработка на въглищните райони - нещо, което самите синдикални водачи бяха предложили в по-ранните си договаряния с Денков. Предприятието трябваше да обезпечава претовареност на оставащите без работа миньори, до момента в който се рекултивират старите въглищни залежи. Това ще се прави от съществуващата " Мини Марица Изток ".Проучване на опцията за хващане, преправка или предпазване на въглеродни излъчвания за Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 - това е в допълнение включено изискване, което не присъстваше в настояванията на синдикатите. Срокът е до 31 март 2024.Продължаване на договарянията сред синдикатите и властта.
Какво липсва от шестте точки на синдикатите?
В плана за съглашение не е включен текста на едно от настояванията на митинга: Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови консуматори от януари 2026 година до постигане на приблизително европейски равнища на домакинстваа в състояние на енергийна бедност;
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР