Народното събрание открива процедура за избор на омбудсман, тъй като

...
Народното събрание открива процедура за избор на омбудсман, тъй като
Коментари Харесай

Парламентът открива процедура за избор на омбудсман

Народното заседание открива процедура за избор на омбудсман, защото мандатът на настоящия изтича на 20 октомври 2020 година. След предварителното отдръпване на Мая Манолова през септември предходната година поради кандидатирането й за кмет на София на локалните избори, длъжността беше поета от заместинчката й Диана Ковачева. Тя де факто довършава 5-годишния мандат на Манолова.

Съгласно закона, в случаите на предварително преустановяване пълномощията на омбудсмана, заместникът ѝ встъпва в неговата служба до избирането на нов публичен медиатор.

На 2 септември Манолова оповести желанието си да се включи в надпреварата за столичен кмет. На 4 септември ръководителят на Народното събрание уведоми в пленарната зала депутатите за оставката на Манолова (по закон освобождението на омбудсмана по негово предпочитание става автоматизирано, а не с решение на Народното събрание), а на 5 септември заместник-омбудсманът Диана Ковачева (правосъден министър в интервала 2011-2013 г.) постави клетва като правоприемник на Мая Манолова.

Да напомним каква е процедурата за избиране на омбудсман от Народното събрание по закон:

- Предложение за избор на омбудсман могат да вършат народните представители, парламентарните групи и юридически лица с нестопанска цел в социална полза;

- Народното събрание избира омбудсман с очевидно гласоподаване. Избран е претендентът, получил болшинство повече от половината от гласувалите национални представители;

- В случай, че при първото гласоподаване никой от претендентите не е получил нужното болшинство, създава се второ гласоподаване, в което вземат участие двамата претенденти, получили най-вече гласове. Избран е претендентът, получил повече от половината от гласовете на гласувалите народни представители.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР