Народното събрание отхвърли промени в Закона за съдебната власт, предаде

...
Народното събрание отхвърли промени в Закона за съдебната власт, предаде
Коментари Харесай

Парламентът не прие промените на ИТН в Закона за съдебната власт

Народното заседание отхвърли промени в Закона за правосъдната власт, съобщи кореспондент на " Фокус " . Те бяха импортирани от парламентарната група на " ИТН “.

При гласуването 50 бяха " за “, 7 " срещу “, а 122-ма се въздържаха.

От Има Такъв Народ предлагаха да отпадне командироването на прокурори. Според най-малката политическа мощ досега този механизъм е опция за заобикаляне на конкурсните начало на процедурата. Така съгласно тях се основава опция за повишение на магистрати и повлияване върху техните решения. В текстовете на преоктозакона се предвиждаше всички командировки да бъдат прекъснати в границите на 14 дни след приемането на поправките.

Сред измененията се предвиждаха и основният прокурор да се подкрепя от заместител при Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура.

В хода на дебата Надежда Йорданова изясни, че засегнатите проблеми, които законопроектът на Има Такъв Народ целеше да реформира, са съществени. Според нея обаче би трябвало по-комплексен метод. Тя предложи правосъдната промяна да се завърши по систематичен метод и тези промени да бъдат наранени в хода на промените в Конституцията. 

Радомир Чолаков предложи представители на Има Такъв Народ да влязат в Конституционната комисия. Той сподели още, че се планува редом разглеждане както на измененията в Конституцията, по този начин и на нов закон за правосъдната власт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР