Народното събрание отхвърли предложението на БСП за увеличение на еднократната

...
Народното събрание отхвърли предложението на БСП за увеличение на еднократната
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха идеите на БСП за социални помощи за деца

Народното заседание отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия за нарастване на еднократната помощ при раждане на второ и трето дете на 5600 лева Гласуваха 170 депутати, от които "за "- 76, "против " - 18, и 76 "въздържал се ". Предложеният на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за фамилните помощи за деца предвиждаше с изключение на нарастване на еднократната помощ при раждане на второ и трето дете на 10 минимални работни заплати и разширение на еднократна помощ за учениците до четвърти клас.

Тези хрумвания провокираха нескончаем спор в залата и замяна на упреци в популизъм сред ръководещи и съпротива. Весела Лечева от Българска социалистическа партия стимулира нуждата от измененията с демографската рецесия и нуждата от ограничения за насърчаване на виновното родителство. Във финансовата аргументация на законопроекта е записано, че с еднократна помощ от 250 лева ще бъдат обхванати 120 хиляди деца до четвърти клас, за които ще са нужни в допълнение 90 млн. лева

В хода на дебата Клавдия Ганчева съобщи, че народните представители от ГЕРБ ще се въздържат от поддръжка за този закон. Тя уточни, че в претекстовете на вносителите няма посочени съответни източници за финансиране и това опонира на Закона за обществените финанси. "Финансовото стимулиране не може да бъде водеща мярка за поощряване на раждаемостта. Ние от партия ГЕРБ ще се въздържим от поддръжка за този закон ", сподели Ганчева.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отговори, като укори ръководещите, че за един месец вършат два пъти актуализация на бюджета, а в това време настояват, че такава не е допустима за въпросните 90 млн.лв. Червената лидерка цитира данни, съгласно които в риск от беднотия или обществено изключване живеят 41 на 100 от българските деца, работещите небогати са близо 10 на 100. "Демографският проблем в действителност изисква национално единодушие. Не може да си затваряте очите с клишетата "няма пари ", би трябвало да се прави актуализация на бюджета, държавното управление се оправя добре ", сподели Нинова.

Светлана Ангелова от ГЕРБ отговори, като попита водача на Българска социалистическа партия дали счита, че с 250 лева еднократна помощ, и то давана на два пъти, ще се реши казусът с бедността и със задържането на децата в учебно заведение. "Това е една химера, която желаете да наложите. Това е следващото популистко предложение от ваша страна. Много ви апелирам, качете се на машината на времето и се върнете в 2019 година Стига с тези обществени помощи. Социалните помощи бяха в едно друго време, когато вие управлявахте - когато заплатата беше един $ и хората не можеха да си купят един самун ", сподели Ангелова. "Хората имат потребност от работа, а не от обществени помощи ", добави тя.

От последвалите изявления Корнелия Нинова заключи, че ръководещите нито желаят, нито имат волята да работят за решаването на проблемите и прикани да си махнат "розовите очила ".

Димитър Главчев от ГЕРБ уточни, че точно държавното управление на Бойко Борисов е упълномощило на Българска академия на науките разработка за справяне с демографската рецесия. По думите му въпросният отчет е бил показан на държавното управление и по него към този момент работят три министерства. Той предложи на опозицията преди да вършат оферти да се срещнат с отчета на Българска академия на науките.

От своя страна Хасан Адемов, ръководител на обществената комисия в Народното събрание съобщи, че Движение за права и свободи са съгласни, че проблемите на демографията са една извънредно значима тематика, само че предлагането на Българска социалистическа партия не ги взема решение.

Валери Симеонов от "Обединени патриоти " съобщи, че препоръчаният законопроект е "повърхностен ", "написан по пижама, преди лягане " и "колкото да притегли внимание с една болна за обществото тематика ". Той уточни, че няма гаранция, че написаните в закона спомагателни средства ще бъдат за връщане на децата в учебно заведение. "Много постоянно тези помощи ще бъдат изпити и изядени ", разяснява той.

От Българска социалистическа партия молиха за приемане на закона на първо четене, тъй че да има опция да бъдат правени оферти сред двете четения.

Заместник-председателят на обществената комисия Светлана Ангелова пък отвърна, че вместо да оферират нещо ново от левицата, към този момент две години и половина стартират една и съща мантра. Тя акцентира, че ограниченията, предлагани от левицата, се разискват не за пръв път. Ангелова бе безапелационна, че препоръчаният вид е дискриминационен както за децата, по този начин и за родителите, защото еднократната помощ за раждане на дете и все още е отпуска без условие родителят да бъде обезпечен в последните 24 месеца.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР