Народното събрание отхвърли поредно вето на президента Румен Радев -

...
Народното събрание отхвърли поредно вето на президента Румен Радев -
Коментари Харесай

Депутатите окончателно приеха антикорупционния закон

Народното събрание отхвърли следващо несъгласие на президента Румен Радев - този път на антикорупционния закон, импортиран от ГЕРБ.

Решението законът да бъде признат отначало беше взето със 146 гласа " за ", 76 " срещу " и без въздържал се. Впечатление направи гласуването на 19-те депутати от Движение за права и свободи, които бяха в зала. Те до един поддържаха плана на ГЕРБ за антикорупционен закон.

Припомняме, че Радев разгласи, че ще наложи несъгласие върху плана още преди той да бъде дефинитивно гласуван в Народното събрание в края на 2017 година. След отхвърлянето му в правна комисия, президентът съобщи, че решението на депутатите демонстрира липсва на воля за справяне с корупцията.

Срещу признатия в края на 2017 година текст се изрекоха единствено депутати от Българска социалистическа партия. От Движение за права и свободи и " Атака " приканиха да се даде късмет на закона. Стигна се и до реплики сред ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Крум Зарков от Българска социалистическа партия прикани при започване на дебатите народните представители да поддържат ветото, с цел да може законът да се пренапише.

" Това ще покаже съществуването на същинска политическа воля, останалото е единствено измама ".

Според Зарков нито един от причините против закона не е бил чут или отразен. " По силата на болшинството, на аритметическата логичност се гласоподава закона тъкмо както е бил показан първоначално ".

" Президентът споделя: този закон няма да проработи. Корумпирни политици ще продължат да се радват на безотговорност. Нито едно мнение отвън ръководещата коалиция не е в поддръжка на този закон - нито журналистическо, политическо или експертно ", разгласи още Зарков.

Зарков напомни, че Движение за права и свободи и " Обединени патриоти " са дали своят вот с запаси на първо четене с ангажимента, че ще внесат промени. Това се е случи, само че предложенията им не са били признати. " Няма да проработи, ще попречи и ще може да мачка. Не единствено политици, а всеки български жител. И до ден сегашен нямаме отговор по какъв начин ще бъдат употребявани СРС и оперативна информация пред гражданския съд. Този орган няма да стъпва в углавен съд ", съобщи още Зарков.

" Нека дадем късмет на антикорупционния закон да проработи ", съобщи обаче депутатът от другата опозиционна партия - Движение за права и свободи - Хамид Хамид .

" Съгласен съм с констатациите на президента в указа, че по подготовката и внасянето на законопроекта са осъществени публични разисквания по всички условия на Закона за нормативните актове. Тези разисквания обаче, изключително последното, не минаха по нормалния ред, както постоянно официални. Дали законът е станал идеален, дали има недостатъци, които би трябвало да се изгладят, ще забележим по време на неговото деяние. Не одобрявам за сериозен претекст констатацията от тази естрада, че този закон няма да сработи ", уточни той.

Хамид оспори и изказванията, че липсва воля за битка с корупцията. " Това не може да са юридически причини ", акцентира депутатът.

Лидерът на " Атака " Волен Сидеров разгласи, че законът несъмнено имал дефекти, само че в претекстовете на ветото на президента Румен Радев, към който " той имал почтително отношение ", не били посочени верните текстове. По думите му при започване на европредседателството, България би трябвало да даде знак с приемането на закона.

Сидеров прикани да се одобри закона и да спре да се цитират непознати издания, където " българи клепали страната " . Той уточни в. Guardian, в който създател бил шефът на Центъра за проучване на демокрацията Огнян Шентов и допусна, че това са " соросоиди ".

„ Наистина ветото на президента беше сякаш финален късмет да коригирате политиката си във връзка с корупцията “, сподели още Нинова.

Още детайлности прочетете в Actualno.com.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР