Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер,

...
Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер,
Коментари Харесай

Евгений Дайнов: ГЕРБ днес се обесиха

Народното заседание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър председател, издигната с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Своята поддръжка дадоха депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Български напредък ". Против бяха Българска социалистическа партия, " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Възраждане ".
Евгений Дайнов, който е политолог и учител в Нов български университет, сподели пред БНР, че с интерес е следил по какъв начин върви подготовката за поддръжка на този кабинет, която дефинира като „ артилерийска “: „ Мобилизирани бяха социологически организации и специалисти, които да тръбят, че кабинетът би трябвало да мине в този състав. На този декор бяха странни някои изявления в зала, като тези на Делян Добрев и Николай Павлов. Всичко прерасна в едно ясно известие, че това държавно управление се прави, с цел да се вкара Петков в пандиза. Така внезапно се понижиха възможностите на този кабинет ".
ГЕРБ се самозатваря в изолираност, уточни още Дайнов: „ Едно е да се залепи за третия мандат и да има облика на рационална и национално виновна партия, друго е да твърди, че който не е склонен с тях, ще лежи в пандиза. ГЕРБ през днешния ден се обесиха “.
Политологът изясни, че постоянно е бил срещу персонификацията в българската политика. Представените претенденти за министри пък дефинира като „ политици втора ръка от близкото минало “.
Дайнов счита, че държавното управление на Политическа партия е съумяло да направи по този начин, че рецесиите да не избухнат: „ В момента те отшумяват в България и в цяла Европа. Няма истински рецесии, явно няма да се умира от мраз през зимата “.
Той уточни, че формалната идеология на ГЕРБ е, че за последните две години българите са разбрали, че те са постоянните: „ Но държанието им приказва тъкмо противоположното – те викат и заплашат в пленарната зала. ГЕРБ и Движение за права и свободи вътрешно са извънредно неуверени, че владеят обстановката и че могат да се ориентират в нея. Затова атакуват “.
ПП и Демократична България би трябвало поемат втория мандат и да кажат на ГЕРБ, че в случай че желаят да бъдат възприемани като европейски политици, би трябвало да го поддържат без да желаят нищо, посъветва той.
„ Трябва да се показа добър състав на държавно управление и положителни политики. Ситуацията е тежко изменяща се, в това число и поради големия напън, който войната в Украйна упражнява и върху България. Главният проблем е, че България се пробва да се измъкне от модела на Бойко Борисов, както се измъкна от модела на Тодор Живков. Онова лиши десетина година, това също няма да стане за 10 дни. Достатъчно българи им споделят да се махат, само че те настояват, че имат задоволително запаси да останат “.
Имам съмнения,че акушираното влизането на „ Български напредък “ в Народното събрание беше за да получат третия мандат, съобщи той: „ Залагам, че ще е за тях. Около партията на Стефан Янев ще се направи болшинство с ГЕРБ и Движение за права и свободи “.
Дайнов не чака всички проекти за третия мандат да се изпълнят: „ Днес имаше такова разтърсване, че ще се тресат до тогава “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР