Народното събрание окончателно прие законопроекта за покритите облигации, който беше

...
Народното събрание окончателно прие законопроекта за покритите облигации, който беше
Коментари Харесай

Депутатите приеха на второ четене законопроекта за покритите облигации

Народното заседание дефинитивно одобри законопроекта за покритите облигации, който беше импортиран за гласоподаване от държавното управление. През февруари документът беше гласуван на първо четене в пленарна зала.

Това се наложи, защото България, наред с други страни членки, се нуждае от работещ закон за покрити облигации, който да помогне за развиването на пазара, предложиха от Европейската комисия.

Това е един нов закон, който ще контролира един напълно нов пазар у нас. Разработването му бе неотложно, от една страна, поради неналичието на функиониращ пазар на покрити облигации у нас и дребният опит в издаването и вложението в такива бумаги измежду локалните пазарни играчи. От друга страна, по този начин се дава опция за развиване на пазара за такива дългови бумаги в сходство с положителните интернационалните практики.

С приемането на законопроекта в българското законодателство се вкарват условията на европейска инструкция по отношение на издаването на покрити облигации и обществения контрол върху тях. С него се основава и национална правна рамка за този вид активи, която е съответна на развиването на актуалните пазари.

Покритите облигации са дългови скъпи бумаги, издадени в сходство с този закон или в сходство с националното законодателство на друга страна членка, които са обезпечени с активи, служещи за угаждане на вложителите в покритите облигации в качеството им на привилегировани кредитори, се показва в закона. 

В унисон с практиката на страните с развъртян пазар на покрити облигации за способен орган за контрол на покритите облигации у нас се дефинира Българската национална банка .

Това решение наподобява най-логично поради това, че защото покритите облигации се издават единствено от банки, то Българска народна банка би трябвало да реализира обществения контрол във връзка с разрешението за стратегии и облигации покрити облигации.

В закона се прецизира още, че в случаите, когато тези бумаги се оферират на контролиран пазар,  ще важат общите правила на Закона за обществено предложение на скъпи бумаги. Надзорът пък за съблюдаване на разпоредбите по отношение на отбраната на вложителите ще продължи да се реализира от Комисията за финансов контрол.

Регламентира се издаването на „ жилищна покрита облигация “, която съгласно признатите текстове може да се употребява по отношение на издаваните покрити облигации единствено от банка емитент, която е получила позволение от Българска народна банка за издаване на стратегия покрити облигации или емисия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР