Народното събрание окончателно прие промени в Кодекса на труда, които

...
Народното събрание окончателно прие промени в Кодекса на труда, които
Коментари Харесай

Окончателно: Извънредният труд ще може да е до 300 часа годишно

Народното заседание дефинитивно одобри промени в Кодекса на труда, които плануват опция за нарастване на допустимия ексклузивен труд от 150 до 300 часа годишно, съобщи Българска национална телевизия. Мнозинството отхвърли настояването на напусналите Българска социалистическа партия измененията в Кодекса на труда да отпаднат на второто четене от седмичната стратегия на Народното събрание.

Депутатите влязоха в спор лишават ли се трудови права на служащите. От Българска социалистическа партия опазиха тезата, че се търсят малки врати, с цел да се разреши на работодателите да усилват работното време на служащите и по този начин с по-малко хора да се работи повече. Председателят на обществената комисия Хасан Адемов дефинира това изказване като неистина. Припомни, че по закон изключителният труд остава неразрешен, 8-часовият работен ден е регламентиран. Адемов разясни, че това решение е опция, която се дава за 7 изключения - като защитата, вътрешната сигурност, за неотложни поправки, които засягат живота и здравето на хората. Подчерта още, че увеличението до 300 часа ексклузивен труд може да стане единствено през групов трудов контракт и единодушието на служащите.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева назова изказванията на Българска социалистическа партия операция като даде образец от производството, в който с цел да се извърши поръчка в период, се постановат и повече от 150 часа труд, които без тази корекция не могат да се платят по закон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР