Народното събрание окончателно одобри въвеждането на електронни винетки за леките

...
Народното събрание окончателно одобри въвеждането на електронни винетки за леките
Коментари Харесай

Окончателно: Електронни винетки за колите и ТОЛ такса за камионите

Народното заседание дефинитивно утвърди въвеждането на електронни винетки за леките коли, както и въвеждането на ТОЛ такса за камионите.

Отпадат хартиените стикери, които се лепят на предните стъкла на леките коли и ще има електронни винетки - годишни, тримесечни, месечни, седмични и уикенд винетки.

От 1 януари следващата година месечната, седмичната и дневна винетна такса за тежкотоварните коли ще важи до 15 август, без значение от датата на закупуване и пробиване. След този период ще се събират единствено ТОЛ такси.

Други дефинитивни промени

С дефинитивни промени в Закона за пътищата депутатите взеха решение Национално ТОЛ ръководство към Агенция "Пътна инфраструктура " (АПИ) да събира пътните такси.

ТОЛ таксата ще се заплаща за всички транспортни средства над 3,5 тона. Плащането дава право за изминаване на несъмнено разстояние.

Създава се опция притежателите или ползвателите на транспортното средство да закупят еднократна пътна карта. С нея ще могат да изминат авансово декларирано от тях разстояние по избран маршрут.

Превозните средства от екологична категория ще заплащат по-ниски такси.

Очаква се по време на утрешното пленарно съвещание да бъдат разисквани и предложенията за наложителното въвеждане на колани и видеорегистратори в рейсовете.

Вижте още:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР