Народното събрание одобри след бурни дебати Министерският съвет да подготви

...
Народното събрание одобри след бурни дебати Министерският съвет да подготви
Коментари Харесай

Парламентът реши: Ще преговаряме със САЩ за F-16

Народното заседание утвърди след бурни диспути Министерският съвет да приготви интернационален контракт и да организира договаряния с държавното управление на Съединените щати за придобиване на нов вид военен аероплан F-16V Block 70.
Докладът за закупуване на F-16 влезе в пленарната зала откакто през вчерашния ден две парламентарни комисии - по защита и по бюджет и финанси, поддържаха започването на договаряния със Съединени американски щати.
В преговорния екип ще вземат участие четирима основни министри - на защитата Красимир Каракачанов, на стопанската система Емил Караниколов, на външните работи Екатерина Захариева и на финансите Владислав Горанов.
С какъв брой тъкмо ще се оскъпи договорката по този начин и не стана ясно, макар вчерашните разисквания в комисиите по защита и финанси.
Изказвания
От ГЕРБ обявиха, че че сега се предопределя " освен бъдещото развиване на Военновъздушни сили, а и на Българската войска и на България като цяло ". " Ако вземем решението държавното управление да договаря за F-16, ще имаме по-добра цена и доставка, която ще ни подсигурява бъдеще на авиацията за идващите 40-50 години, съобщи националният представител от ГЕРБ Владимир Тошев. “Ние продължаваме един развой, който е стартирал 2004-2005 година Обстановката радикално се е трансформирала. " По думите му преди ГЕРБ е взето вярното и съществено стратегическо решение страната ни да членува в НАТО и Европейски Съюз. „ Оттам нататък нещата, които би трябвало да решаваме не са толкоз сложни “, добави Тошев. Според него днешното решение ще даде подтик на останалите два модернизационни процеса за бойната машина и за кораба. „ Разликата е съществена. В останалите модернизационни планове процедурите са разнообразни. Тук, сътрудници, нямаме никакво подозрение за какво не става въпрос за конкурсна процедура, а за договаряния сред страна и страна “, добави Тошев. Той прикани да се даде опция на държавното управление за договаряния. " Ценя качествата на летеца на Румен Радев, който дава експертиза, че най-хубавото е F-16, съобщи от своя страна ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов “. По думите му, президентът е определил F-16 има най-хубави сложни качества.
Българска социалистическа партия упрекна ръководещите, че разиграват Народното събрание и в действителност желаят празен чек за изтребителите . " Дискусията не може да бъде към техническите характерности, тъй като всяко едно от предложенията дава отговор на тези условия. Нашето искане беше и е едно – да бъде изработен избор, който в най-голяма степен дава отговор на потребностите на Българската войска, съобщи парламентарната естрада секретарят на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин. " Българска социалистическа партия продължава да поддържа модернизацията на Българската войска, с цел да повишим боеспособността ѝ и да бъдем съответен сътрудник. Отговорността за това е на болшинството и през днешния ден вие сте на прага на неуспех. Искате от нас решение, с което да подпишем празен чек на държавното управление. Не можем да го подкрепим. Смятаме, че условията са деликатно направени и регистрират всички значими въпроси. Отклоняването от тях е отклонение от условията и ползите на българите ", съобщи Вигенин. " Остана привкус за бързане и външен напън, с цел да се напасне България към един от претендентите. Това за нас е недопустимо ", акцентира социалистът. " Неприемливи са да вземем за пример игрите със стотици милиони в името на неразбираемо дефинирани изгоди. Дали сме таван от 1,8 милиарда лв. и няма да отстъпим от тази позиция. Смятаме, че държавното управление единствено се слага в слаба позиция, приемайки отклонения от този таван ", уточни Вигенин. " Ако резултатът е бил превдварително решен, за какво разигравахме останалите компании, не можеше ли да се вземе напълно политическо решение. "
Заради гласуването, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова попита дали не се образува нова коалиция - сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация!
От Движение за права и свободи твърдо поддържаха решението за договаряния с американските самолети F-16 . " Категорично поддържаме решението и ще гласуваме „ за “. Позицията ни е ясна и строго поредна, съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. „ Когато става въпрос за национална сигурност, няма място за популизъм. Когато се приказва по тематиката, не би трябвало да има популизъм. Говорим за пазаруване на сигурност, не за пазаруване на техника. Решението е политическо и стратегическо за страната и го поддържаме, регистрира Карадайъ.
Различни позиции още веднъж показаха партиите от обединението на " Обединени патриоти " . От НФСБ изрично ще гласоподават срещу решението, за разлика от ВМРО-БНД. " Това решение по никакъв метод няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство ", съобщи водачът на НФСБ и някогашен вицепремиер Валери Симеонов. " За страдание по този въпрос ние ще имаме разнообразни позиции в партиите в „ Обединени патриоти “. Ние изрично ще гласуваме срещу това решение по редица аргументи “, акцентира той. По думите му единственият метод за отбрана на нашето въздушно пространство е посредством ракетни бази . Той уточни, че другата причина да не поддържат предлагането е, че се нарушава парламентаризмът на страната и тя към този момент се трансформира в нещо много по-различно от парламентарна република. Според него е очевидно желанието е да се извърши политически пирует и да се трансферира отговорността към Народното събрание. „ Когато се изопачават първичните условия в интерес на един от участниците, това е позорно, унизително “, добави той. Симеонов съобщи, че не би трябвало да се нарушават цената, техническите параметри на капиталовото предложение. Според него, в случай че тези първични параметри бъдат спазени, НФСБ ще поддържа предлагането за договаряния със Съединени американски щати. "
" Предлагам да преговаряме за самолети с всяка страна, която има предложения към нас, в това число и с Руската федерация ". За това прикани водачът на „ Атака “ Волен Сидеров. По думите му няма значение дали министър-председателят е в пленарната зала или не, тъй като каквото му се разпореди от Народното събрание, той би трябвало да го извършва. „ Следваща точка, която предлагаме, е в тези договаряния да взима присъединяване Народното събрание - да излъчи по един представител от всяка една парламентарна група. Иначе ние какъв надзор имаме “, попита Сидеров. Лидерът на „ Атака “ предложи, в случай че се спрем на самолети F-16, те да ни бъдат предоставени безплатно, защото Съединени американски щати има изгода от нашите военни бази. По думите му, в случай че се одобри решението, както в този момент е показано, политиците се фиксират, лимитират и предрешават към този момент една договорка, която не се знае дали е добра. „ Има един фолклорен израз, че в България всички схващат от политика и от футбол “, разяснява той и посочи, че всички схващат и от самолети. „ Темата е да вземем решение да възложим на държавното управление да договаря с държавното управление на Съединени американски щати за закупуване на тъкмо избран аероплан. Ние би трябвало да решим дали да възложим на държавното управление или да не му разпореждаме. Всичко друго е възторг, страсти “, сподели още Сидеров. Той изясни, че Съединени американски щати и Русия имат президенти, които настояват, че значимо за страните им е това, което е преференциално за тях. „ Ние имаме изострен недостиг в Европа от водачи, които да споделят, което преференциално за нас, за европейските страни, ще го вършим. Кое е преференциално за България? Нека да гледаме сметките “, съобщи още Сидеров.
От " Воля " пък имат предпочитание да предизвикват референдум по въпроса за новите самолети . Това призна водачът на партията Веселин Марешки. Той прикани по тематиката да бъде чут гласът на народа. „ Нека в действителност бъдем представители на българския народ и да се придържаме към неговите ползи “, акцентира той. „ Целесъобразен ли е този масраф? “, попита още водачът на " Воля ". „ Ние, както неведнъж сме заявявали, в никакъв случай и по никакъв метод няма да подкрепим харченето на български пари. В предизборните стратегии на всички партии се приказва за справяне с демографския срив, за по-добро и качествено обучение и опазване на здравето, за подкрепяне на служителите на реда, с цел да могат те да свършат по този начин работата, че всеки български жител да живее умерено и спокойно. Нито едно от тези неща, както виждам през всичките тези години, не са изпълнени “, добави още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР