Народното събрание одобри сделката между България и САЩ за купуване

...
Народното събрание одобри сделката между България и САЩ за купуване
Коментари Харесай

Народното събрание одобри сделката за F-16 с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО

Народното заседание утвърди договорката сред България и Съединени американски щати за пазаруване на 8 бойни самолета F-16 с цената на милиарден заем от България с поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация и двама самостоятелни депутати.

Имаше първо и второ гласоподаване на ратификацията. При първото гласоподаваха 210 народни представители. 124 от тях - "за ", 83 - "против ", 3 - "въздържал се ". При второто и дефинитивно "за " договорката бяха 123-ма депутати, "против " - 78, а двама се въздържаха.

За да се обезпечат парите за пазаруването на осемте изтребителя F-16 Block 70 по четирите контракта със Съединени американски щати, би трябвало да бъде стихотворец нов дълг. Промяната в закона за бюджета бе гласувана от Министерския съвет и след ратификацията на договорите депутатите продължиха с разисквания точно на този въпрос.

Измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 година плануват дефицитът по държавния бюджет да се усили с 1,829 милиарда лева до 2,228 милиарда лв.. Разходите по бюджета на Министерството на защитата за 2019 година се усилват с 2,1 милиарда лв.. Съществен миг във финансовия модел на контракта със Съединени американски щати е методът на заплащане: изисква се парите да се подават напълно в къс период след тяхното сключване по сметка на федералното държавно управление. Съгласно договорите, в случай че парите по договорката бъдат преведени до края на годината, първите изтребители ще дойдат в България през 2023 година

Според зам.-председателя на бюджетната комисия в Народно събрание проф. Румен Гечев (БСП) разноските на България по договорката за изтребителите ще бъдат доста по-високи. Има още 1 милиард скрити разноски, съобщи той. Гечев твърди, че „ Локхийд Мартин “ ще достави първите бройки самолети след 4 години с "окастрено " въоръжение.

Ратификацията

Дебатите по ратификацията продължиха повече от 3 часа, в границите на които Българска социалистическа партия предложи 6-месечно отсрочване, което бе отхвърлено. По този мотив министърът на защитата Красимир Каракачанов уточни, че "сделката е с ценови небосвод до септември. Никакво отсрочване няма да понижи цената ".

Основен изразител на опозиционната позиция на социалистите бе проф. Гечев. "За един чертеж ще дадем над 3 милиарда лева, с цел да получим един недоокомплектован аероплан ", съобщи той.

"Страната ни ще финансира развойната активност на редица американски компании, защото сега F-16 Блок 70 е единствено на чертожната дъска и подобен аероплан няма. Този модел не е на въоръжение в армията на Съединени американски щати, страната производител. Военновъздушните сили на Съединени американски щати стопираха изкупуването на всевъзможни модификации на F-16. Приказките по какъв начин е най-модерният аероплан не са правилни, откакто и страната производител не го взима на въоръжение, изясни социалистът. По думите му го купуват Словакия, България, Индонезия, Бахрейн. Той акцентира, че Словакия заплаща 70 млн. $ по-малко на аероплан ", съобщи той.

Проф. Гечев съобщи, че в контракта е записано, че американското държавно управление публично предизвестява българското, че недоокомплектоването на модела и свалянето на неговите муниции крие заплаха за реализацията на плана. Предадени са българските ползи, не е предпазен българският народен интерес. "Договорът е диктовка, едностранен и афектиран за нашата страна ", прикани болшинството проф. Румен Гечев.

Съпредседателят на "Обединени патриоти " и някогашен вицепремиер Валери Симеонов разгласи, че решението за закупуването на F-16 е взето под "диктат " от Вашингтон. Според него на тази цена е можело да купим два пъти повече самолети европейско произвеждане.

По думите му държавното управление под напън е удължило периода за доставка на самолетите от 2 на 4 години и се е съгласило на нарастване на цената до 2.1 милиарда лева

„ Ние сме срещу сервилното и слугинажно държание на българския парламент и българското държавно управление, които дефинираха изискванията на състезанието и по-късно под напън от Вашингтон бяха принудени да ги трансформират и да унизят България”, сподели Симеонов.

Лидерът на НФСБ иронично назова военния и икономическия министър Красимир Каракачанов и Емил Караниколов Гаврош и Клозет от "Клетниците " на Виктор Юго.

„ Воля” и „ Атака” също се опълчиха. Лидерът на „ Воля” Веселин Марешки назова цената „ брутална” и разгласи, че парите трябвало да се похарчат за обществени потребности. Десислав Чуколов от "Атака " съобщи, че до момента в който бъдат доставени самолетите, Русия, против която са ориентирани, ще се е превъоръжила с още по-модерни противовъздушни оръжия.

От своя страна, ГЕРБ и Движение за права и свободи опазиха договорката със Съединени американски щати с претекстовете, че решаваме бъдещето на българската войска, нейната рационализация и се препотвърждава българската геополитическа ориентировка.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи: "Когато става въпрос за държавния суверенитет, за националната сигурност, за стабилността на страната и района, нямат значение политическите пристрастия. Нужни са отговорност и умно държавническо държание ".

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР