Народното събрание одобри сделката между България и САЩ за купуване

...
Народното събрание одобри сделката между България и САЩ за купуване
Коментари Харесай

Първо гласуване: Народното събрание одобри сделката за F-16 с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО

Народното заседание утвърди договорката сред България и Съединени американски щати за пазаруване на 8 бойни самолета F-16 с цената на милиарден заем от България на първо гласоподаване с поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация и двама самостоятелни депутати.
 Румен Гечев: За F-16 ще има още най-малко 1 милиард скрити разноски  Купуваме ли F-16 с нов дълг за страната? Депутатите вземат решение през днешния ден  Кабинетът утвърди актуализацията поради F-16 и усили недостига с 1,829 милиарда лева
Гласуваха 210 народни представители. 124 от тях - " за ", 83 - " срещу ", 3 - " въздържал се ".

Предстои второ гласоподаване на ратификацията.

Първото се реализира след повече от тричасови диспути, в границите на което Българска социалистическа партия предложиха 6-месечно отсрочване, което бе отхвърлено. По този мотив министърът на защитата Красимир Каракачанов уточни, че " договорката е с ценови небосвод до септември. Никакво отсрочване няма да понижи цената ".

Основен изразител на опозиционната позиция на социалистите бе проф. Румен Гечев . " За един чертеж ще дадем над 3 милиарда лева, с цел да получим един недоокомплектован аероплан ", съобщи той.

" Страната ни ще финансира развойната активност на редица американски компании, защото сега F-16 Блок 70 е единствено на чертожната дъска и подобен аероплан няма. Този модел не е на въоръжение в армията на Съединени американски щати, страната производител. Военновъздушните сили на Съединени американски щати стопираха изкупуването на всевъзможни модификации на F-16. Приказките по какъв начин е най-модерният аероплан не са правилни, откакто и страната производител не го взима на въоръжение, изясни социалистът. По думите му го купуват Словакия, България, Индонезия, Бахрейн. Той акцентира, че Словакия заплаща 70 млн. $ по-малко на аероплан ", съобщи той.



Проф. Гечев съобщи, че в контракта е записано, че американското държавно управление публично предизвестява българското, че недоокомплектоването на модела и свалянето на неговите муниции крие заплаха за реализацията на плана. Предадени са българските ползи, не е предпазен българският народен интерес. " Договорът е диктовка, едностранен и афектиран за нашата страна ",  призова болшинството проф. Румен Гечев.

Съпредседателят на " Обединени патриоти " и някогашен вицепремиер Валери Симеонов разгласи, че решението за закупуването на F-16 е взето под " диктат " от Вашингтон . Според него на тази цена е можело да купим два пъти повече самолети европейско произвеждане.

По думите му държавното управление под напън е удължило периода за доставка на самолетите от 2 на 4 години и се е съгласило на нарастване на цената до 2.1 милиарда лева

„ Ние сме срещу сервилното и слугинажно държание на българския парламент и българското държавно управление, които дефинираха изискванията на състезанието и по-късно под напън от Вашингтон бяха принудени да ги трансформират и да унизят България ”, сподели Симеонов.

Лидерът на НФСБ иронично назова военния и икономическия министър Красимир Каракачанов и Емил Караниколов Гаврош и Клозет от " Клетниците " на Виктор Юго.

„ Воля ” и „ Атака ” също се опълчиха. Лидерът на „ Воля ” Веселин Марешки назова цената „ брутална ” и разгласи, че парите трябвало да се похарчат за обществени потребности. Десислав Чуколов  от " Атака " съобщи, че до момента в който бъдат доставени самолетите, Русия, против която са ориентирани, ще се е превъоръжила с още по-модерни противовъздушни оръжия.

От своя страна, ГЕРБ и Движение за права и свободи опазиха договорката със Съединени американски щати с претекстовете, че решаваме бъдещето на българската войска, нейната рационализация и се препотвърждава българската геополитическа ориентировка.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи: " Когато става въпрос за държавния суверенитет, за националната сигурност, за стабилността на страната и района, нямат значение политическите пристрастия. Нужни са отговорност и умно държавническо държание ".

От ГЕРБ обявиха, че цената е уравновесена за това, което ще получи България. Джема Грозданова съобщи: " Последните 30 години ние сме длъжници. Това беше интервал на понижаване на боеспособността на Българската войска. Днес, уважаеми сътрудници, е време да решим дали този интервал е време да приключи. Дали би трябвало да създадем първата стъпка към една съвременна и мощна войска. Решаваме дали българският военен водач ще пилотира изтребител, с който ще бъдат нараснали оперативните качества на военновъздушните ни сили ".

Милен Михов от Вътрешна македонска революционна организация дефинира плана като най-значим, огромен скок в българската военновъздушни сили и съобщи: " Да дадем на храбрите български водачи в деня на рождението на Списаревски не втора ръка френски аероплан, а създаден за България, заплатен от българския джоб и ръководен от български водачи български аероплан ".

Според министъра на финансите Владислав Горанов заплащането на изтребителите няма да сътвори бюджетни проблеми, защото ще бъде еднократно. Освен това отчитането на този разход пред Брюксел няма да докара до увеличение на недостига.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР