Народното събрание одобри създаването на Държавна петролна компания с гласуване

...
Народното събрание одобри създаването на Държавна петролна компания с гласуване
Коментари Харесай

Парламентът прие създаването на "Държавна петролна компания"

Народното заседание утвърди основаването на " Държавна петролна компания " с гласоподаване на първо четене на промени в Закона за държавния запас и военновременните ресурси. От гласувалите 148 депутати " за " бяха 143, " срещу " беше един, а четирима се въздържаха.

Идеята е на Министерския съвет и към този момент планува построяването на към 100 бензиностанции. Те би трябвало да бъдат ситуирани върху земя, която е обществена благосъстоятелност – държавна или общинска, а за построяването им няма да бъдат употребявани пари от държавния бюджет, а ще бъде притеглен капитал. Обектите за зареждане ще бъде съсредоточени тук-там, където други участници нямат интерес или където има няколко обекти със сходни или идентични цени на горивото.

" Идеята на тези бензиностанции не е единствено да образуват цена на гориво. Идеята е доста по-мащабна от това, което си приказваме. Целта ни е да изградим инфраструктура. Целта ни е през тези бензиностанции да формираме една действителна цена, а не когато стане подобен дисбаланс сред цените и ни задават въпроси за какво цената на горивата в България не пада, ние би трябвало да питаме всички и да чакаме 20 дни да получим отговор ", обоснова желанието на страната министърът на стопанската система Емил Караниколов.

Той акцентира, че главната политика тук са данъчните хранилища: " През данъчните хранилища ще влязат и повече участници, ще имаме повече и бензиностанции. Имайки повече участници, ще имаме по-добри цени, по-добра услуга и по-качествено гориво. "

След гласуването депутатът от Българска социалистическа партия и някогашен стопански министър Румен Гечев разгласи, че като се причислява към всички причини за възможните позитивни резултати на държавна благосъстоятелност в този бранш, е дал своя вот " срещу ", защото е нарушен правилникът на Народното събрание.

" В претекстовете на вносителите няма нито едно число. В момента вие подписахте празен чек, че ще се прави някаква компания неизвестно с какъв брой пари, неизвестно с какви стопански резултати ", съобщи той.

Още при започване на дебатите стана ясно, че левицата ще поддържа закона за основаването на " Държавната петролна компания ". Това разкри различен народен представител от Българска социалистическа партия - Петър Кънев.

" Не укривам, че имахме съществени диспути в групата. Не укривам, че от дълго време сме коментирали, че държавният монопол е нещо извънредно, само че по-ужасно от него е частният монопол. Чрез този закон страната ще се опита да ограничи монопола на няколко доста съществени петролни структури в България, в това време предлагането на този закон е една отрицателна оценка на работата на регулаторите – на Комисия за защита на конкуренцията и на потребителите ", разяснява Кънев.

ПГ на " Воля " също поддържа законопроекта, тъй като " както знаете, концепцията за държавна верига бензиностанции, която да обезпечи обективни цени на горивата за българите, е на нашия водач Веселин Марешки още от 2017 година ". Това изясни националната представителка Боряна Георгиева.

" В случая най-важното за нас като създатели на тази концепция е тя да не бъде изкривена и опорочена, по тази причина ще следим деликатно дейностите на бъдещето управление на компанията. Тя може да бъде сполучлива единствено и само, в случай че копира едно към едно плана на господин Марешки ", съобщи още тя и добави, че от " Воля " са подготвени да оказват помощ, с цел да са сигурни, че " най-големият печеливш от този законопроект ще бъде българският народ ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР