Народното събрание одобри размерите на основните бюджетни взаимоотношения между централния

...
Народното събрание одобри размерите на основните бюджетни взаимоотношения между централния
Коментари Харесай

Депутатите определиха субсидиите за общините от догодина

Народното заседание утвърди размерите на главните бюджетни взаимоотношения сред централния бюджет и бюджетите на общините за 2020 година.
Това се случи откакто депутатите одобриха текстове от Закона за държавния бюджет за 2020 година на второ четене.
Общата дотация за делегираните от страната активност и е 3, 653 милиарда лева Трансферите за локални действия, включително обща изравнителна дотация е 307 млн. лева и прехвърляния за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища е 43, 2 млн. лева
Целевата дотация за финансови разноски на общините е 199 млн. лн.
Предвидените средства за Столична община за 2020 година са 556, 103 млн. лева 175, 982 млн. лева са парите за община Пловдив. Бюджетът на Община Бургас възлиза на 119, 3 млн. лева
Обсъждания
" Българските общини са сложени в нежелано състояние. Всяка година приказваме за децентрализация, която остава единствено на хартия . Всяка година приказваме за нуждата да бъдат обезпечени повече средства за общините, само че това не се случва. " Това разяснява националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Надя Клисурска. Депутатът от левицата акцентира, че Българска социалистическа партия са създали предложение тъй наречените фискална децентрализация да се осъществя - 1/5 от налог общ приход да остава в общините, както и 1/10 от Данък добавена стойност. „ Надявам се това наше предложение да бъде рационално разисквано и признато от ваша страна ", прикани Клисурска.
Друг народен представител от левицата Крум Зарков изиска в допълнение финансиране за Русе и региона. „ Нашите оферти касаят Русе и региона. За Русе е безусловно належащо да бъдат отпуснати спомагателни 4 млн. 500 хил.лв.
Като народни представители от града на всяка наша приемна хората се оплакват от положението на пътната мрежа и изключително на междублоковите улици, чиито ремонт се отсрочва с десетилетия. Малките улици остават забравени. За тях няма европроекти ".
Той съобщи,че плануванаъа сума от 1млн. 649 хиляди лева за подръжка на уличната инфраструктура е надменно дребна и предлага да бъде увеличена с 4 млн. лева „ Други 500 хиляди лева са нужни за създаване на махленски канал в кв. „ Веждата ". Неприемливо е през 2019г. хората да са принудени да извеждат отпадните си води на уличното платно ", добави той.
Зарков изиска да се отпусне в допълнение финансиране и за други общини в региона. Средствата са нужни за поддръжката на читалища и обучителен център за преквалификация на фрагменти в община Ценово.
" Непрекъснато приказваме за обезлюдяване на райони и се чудим по какъв начин да задържим хората там, само че в случай че не създадем нужното, това няма по какъв начин да се случи и остават единствено празни обещания. Това са разноски, които не биват да бъдат спестявани, защото се отразяват непосредствено на живота на хората ", приключи Зарков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР