Народното събрание одобри на първо четене Закон за изменение и

...
Народното събрание одобри на първо четене Закон за изменение и
Коментари Харесай

НС одобри на първо четене промени в Семейния кодекс

Народното заседание утвърди на първо четене Закон за изменение и допълнение на Семейния кодекс.

Промените бяха гласувани с гласовете на общо 92-ма народни представители, от които 75 гласоподаваха "за ", нула - "против " и 17 се въздържаха. Измененията в Семейния кодекс бяха гласувани без диспути в пленарна зала.

Според отчета на водещата комисия по правни въпроси промените са обусловени от нуждата от осъществяване на решенията на Европейския съд по правата на индивида, постановени по тъжби против България.

С тях се дава опция за оборване на бащинството в едногодишен период от узнаването на раждането като факт или по изключение, в случай че събитията, опровергаващи бащинството, са узнати по-късно по независещи от ищеца аргументи, в едногодишен период от узнаването им, само че не по-късно от навършване на пълноправие на детето.

Предвижда се съдът да взема решение разногласието всъщност при ценене на най-хубавия интерес на детето, се показва в отчета на правната комисия. В него се прецизира, че с измененията се уточни наредбата на член 62, алинея 4 от Семейния кодекс, като се дава опция детето също да оспори бащинството след навършването на 14-годишна възраст.

В отчета се цитира заключението на Европейския съд по въпросните каузи, съгласно което вътрешното законодателство не планува правната опция хипотетичният биологичен татко на дете, чийто генезис към този момент е бил открит посредством припознаване, да го оспори непосредствено и да откри личното си бащинство, както и опцията да има условия, опровергаващи бащинството, които са узнати доста по-късно след раждането на детето по независещи от ищеца аргументи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР