Народното събрание одобри на първо четене предложението на правителството бюджетните

...
Народното събрание одобри на първо четене предложението на правителството бюджетните
Коментари Харесай

Депутатите приеха намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лв.

Народното заседание утвърди на първо четене предлагането на държавното управление бюджетните дотации за партиите да бъдат понижени от 11 на 1 лев за фактически получен глас на изборите. Предвижда се новият вид на финансиране на партиите да влезе в действие от началото на юли, в случай че бъде утвърден и на второ четене. Днес поправките в Закона за държавния бюджет бяха подкрепени от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля. Против гласоподаваха Българска социалистическа партия за България и Движение за права и свободи.

117 народни представители от ГЕРБ, Обединени патриоти и „ Воля “ поддържаха предлагането за понижаване на партийните дотации. 90 от Българска социалистическа партия за България и Движение за права и свободи гласоподаваха „ срещу “. Нямаше нито един въздържал се. Както можеше да се чака, тематиката нажежи политическите пристрастености.

От Българска социалистическа партия предизвестиха, че с новия размер на финансиране е застрашена демокрацията.
Румен Гечев, ПГ на Българска социалистическа партия за България: По създание се връща член 1 на остарялата Конституция на България - закриваме другите партии и остава единствено една партия и нейните спътници на власт, която има задоволително средства, с цел да ръководи и без държавни дотации. Управляваме отговорно парите, които получаваме от страната, и по тази причина ни стигат. Не желаем повече жителите да ни сочат погрешно, като партията, която раздава дотациите. Така от ГЕРБ дадоха отговор на упреците на Българска социалистическа партия, че средствата от бюджета са съхранени по сметките им. Тома Биков - ПГ на ГЕРБ: Ние, за разлика от вас, сме разкрили, че в България има банково дело и банки и си държим там парите, а не ги държим по всякакви каси и чекмеджета и след това се чудим къде са изчезнали.  В „ Референдум “: За 62% от българите партийните дотации би трябвало да са под 11 лева В „ Референдум “: За 62% от българите партийните дотации би трябвало да са под 11 лева
62,2% от българите са на мнение, че партийната дотация би трябвало да е под 11 лева, до момента в който 33,3% от тях считат, че тя не трябва да се трансформира. Това демонстрира...

От Обединени патриоти и „ Воля “, които кардинално поддържаха измененията, приканиха преди второто четене да се оцени дали внезапно понижената дотация няма да направи неосъществим животът на партиите. Най-радикалното предложение пристигна от Движение за права и свободи, които считат за най-целесъобразно нулево финансиране от страната.
Делян Пеевски - ПГ на Движение за права и свободи: За нас това значи банкрут на партиите при 1 лев дотация, по тази причина е обикновено, в случай че ще се трансформира модела на финансиране да бъде 0 лв. и отворено финансиране американски вид.  Борисов разяснява предлагането на Движение за права и свободи партийната дотация да бъде отстранена Борисов разяснява предлагането на Движение за права и свободи партийната дотация да бъде отстранена
Премиерът Бойко Борисов разяснява предлагането на Движение за права и свободи партийната дотация да бъде отстранена напълно и партиите да се финансират от жители и компании.

Премиерът Бойко Борисов отхвърли да разяснява предлагането на Движение за права и свободи и упреците, че държавна дотация от един лев за глас е популизъм от страна на ГЕРБ.
Бойко Борисов, министър-председател: Можеше две години след референдума да го назовават както желаят, само че тъй като тогава всичко се стоварваше върху гърба на ГЕРБ на всички ви беше елементарно. Сега държавното управление взе решение, тъй че аз не разясня какъв брой да е. Ние сме взели решение на база на референдума и то е 1 лев. И това пази ГЕРБ. Какво желаят да вършат другите партии си е тяхна работа. Ние не вършим предложение, ние сме дали решение на държавното управление. Има огромна разлика. Иначе аз мога да предложа да асфалтираме до Луната пътя.
Законопроектът планува за първите 6 месеца на годината сумата, която ще получат партиите, да се получава като за всеки подаден за тях автентичен глас получат по 11 лв., а за втората половина на годината - по 1 лева за глас. Икономията за бюджета за тази година при използването на тази формула ще възлезе на 14,6 млн. лева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР