Народното събрание одобри и на второ четене даването на военна

...
Народното събрание одобри и на второ четене даването на военна
Коментари Харесай

Депутатите одобриха военна помощ за Украйна и на второ четене

Народното заседание утвърди и на второ четене даването на военна помощ за Украйна.Според решението България ще даде на Украйна въоръжение, техника, муниции и платформи, предопределени за производство на смъртоносна мощ.

Българскивоеннище могат да се включат в Мисията на Европейския съюз за подкрепяне на Украйна, а до 60 лица от украинските въоръжените сили за всяка календарна година, ще могат да вземат участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България. Против гласоподаваха депутатите на Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

Кристиан Вигенин направи предложение законопроектът да се гласоподава поименно от депутатите, със ставане от място, написа БГНЕС. Предложението не бе признато, защото то получи 132 гласа „ срещу “ и 52 гласа за “. Предложението на депутата да отпадне член 2 от предлагането да се изпрати военна помощ за Украйна също не бе признато, защото то получи 162 гласа „ срещу “.

Делян Добрев от ГЕРБ сподели, че описът с оръжия, възложен от Украйна, е скришен, тъй като ни е позор какъв брой малко ще дадем на украинската страна.

„ Ние ще дадем 20 млн., а предходната година сме произвели оръжия за 6 милиарда Дори от началото на войната сме продали оръжия за милиарди на Полша. Нашият експорт се е нараснал толкоз доста, а в този момент не желаеме да дадем 20 млн. за Украйна “, съобщи още Добрев.

Николай Дренчев от " Възраждане " пък посочи, че нашият военнопромишлен комплекс не може да си разреши да даде такава помощ. „ Войната е сред Украйна и Русия, те би трябвало да си решат този проблем, дано и да не забравяме, че спорът не е от в този момент, той датира от 2014 година

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов се разгласи срещу изпращането на военна помощ за Украйна.

„ В нашия държавен бюджет от началото на годината бяха гласувани 50 млн. филантропична помощ към Украйна, само че тя отиде в Западна Украйна и Киев, а не в Одеса, където са 85% от българите там. Когато ние от " Възраждане " събирахме поддръжка към българите там, 30 тона храна бяха останали в Тараклия, с цел да не бъдат иззети от украинските управляващи на границата, на които ние в този момент желаеме да помогнем. Какво прави украинската власт, с изключение на да репресира, тя е една огромна фашистка страна, ние в този момент оказваме помощ една страна, която може да ни нападне и нас “, съобщи Костадинов.

Думите на водача на " Възраждане " предизвикаха противоположни отговори от Кремена Кунева и Елисавета Белобрадова от " Демократична България ".

„ Не знам по какъв начин могат да се изрекат толкоз неистини за толкоз малко време. Първо би трябвало да уточните за кои тъкмо сте желали да окажете помощ - дали украинци, или руснаци. Да се приказва по този начин за една страна, в която се убиват деца, където хората умират, е извънредно грозно “, съобщи Кунева.

" Всеки път, когато излезете, се стартират едни изказвания, които нямат нищо общо с действителността. Те са просто изказвания – излизаме и споделяме „ някой тероризира българите ”. Какви са доказателствата, кой е този тероризиран българин, нямаме визия. Всеки път излизате и манипулирате обществеността с изказвания ", сподели от своя страна Белобрадова.

Припомняме, че на първо четене в пленарната зала " срещу " ратификацията гласоподаваха Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР