Народното събрание одобри два законопроекта за промени в Закона за

...
Народното събрание одобри два законопроекта за промени в Закона за
Коментари Харесай

Депутатите одобриха законопроекти за промени в Закона за устройство на територията

Народното заседание утвърди два законопроекта за промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/. Вносител и на двата законопроекта е Министерският съвет.

Първият законопроект планува промени, с които се вменява отговорност за надзор от страна на Дирекция за народен строителен надзор /ДНСК/ към активността на лицата, упражняващи строителен контрол, както и по повод активността на консултантите в капиталовите планове. Вторият законопроект планува основаването на Единен обществен указател по устройство на територията на интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/.

В отчета на Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление по отношение на първия законопроект, регламентиращ по-голям надзор от страна на ДНСК, нуждата от промени в Закон за устройство на територията, се стимулира с осъществени инспекции на активността на консултантите, упражняващи строителен контрол и откритите нарушавания, свързани с незаконосъобразни оценки за сходства на капиталовите планове.

Според признатите на първо четене разпореждания ДНСК ще може да прави инспекция на комплексния отчет на разрешението за градеж. Въвеждат се и някои ограничавания, като да вземем за пример консултантът да не може да подписва контракт за тестване в лаборатории на строителя или на свързани с него лица, когато извършва строителен контрол на градеж, изпълняван от същия строител. Друга наредба планува консултантът да не може да подписва контракт за оценяване сходството на плана за градеж, за който той, или наетите от него по друго, друго от трудово правно отношение лица, са проектанти, строители или снабдители на машини и съоръжение. Предвижда се и смяна в броя и периода на наказателните постановления, въз основа на които, се пристъпва към предварително преустановяване на действието на издадено уверение на сходството на капиталовия план.

Вторият законопроект планува основаването на Единен обществен указател по устройство на територията на интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/. Единният обществен указател по устройство на територията следва да сплотява в себе си всички регистри, водени от Министерство на регионалното развитие, ДНСК, регионалните администрации, общинските администрации и администрациите на регионите в градовете с районно разделяне.

С помощта на регистъра ще се обезпечи достъп до информация и документи, нужна за осъществяване на съответна административна услуга, т.е. ще се основат условия за реализиране на вътрешни административни услуги, с което доста ще се облекчат както жителите и бизнесът, по този начин и самата администрация, се показва в отчета на отрасловата комисия.



В хода на полемиката по двата законопроекта Младен Шишков от ГЕРБ съобщи, че абсолютно са нужни промени в Закон за устройство на територията в посока регламентиране на дейностите на консултантите и лицата, упражняващи строителен контрол. Със законопроекта се отстраняват позволени непълноти в наредбите, касаещи пълномощията на органите на ДНСК и функционалностите на консултантите, които правят оценка на сходството на капиталовите планове и упражняват строителен контрол, сподели депутатът.

Шишков разяснява, че с препоръчаните законодателни промени ще се реализира по-добра успеваемост на упражнявания строителен надзор, ще се ограничи многозначното използване на наредбите на закона, съобщи Българска телеграфна агенция. Той разяснява, че опцията за надзор от страна на ДНСК е крачка в вярна посока, само че по думите му е належащо застраховане на кадрови запас за осъществяване на този надзор. Никола Динков от "БСП за България " съобщи, че от левицата ще се въздържат от поддръжка за по този начин направените с двата законопроекта промени в Закон за устройство на територията и настоя за приемане на напълно нов закон. Действащият Закон за устройство на територията има един главен и значителен минус - непропорционално повишен надзор при одобрение на плановата документи и прекомерно занижен, фиктивен надзор по време на строителството, уточни той. Динков настоя, че би трябвало да има условия и към специалистите в ДНСК. По думите му точно те се явяват лицата, които вършат надзор върху контрола и изрази опасения, че по този начин ще се основат предпоставки за корупционни практики.

Танер Али от Движение за права и свободи съобщи, че парламентарната група ще поддържа приемането и на двата законопроекта на първо четене. Али уточни, че сред двете четения от Движение за права и свободи ще изготвят оферти, с които да се уточняват някои от текстовете на законопроектите.

Първият законопроект, с който се уголемява контролът на ДНСК, бе подсилен с 95 гласа "за ", срещу двама и 28 - въздържали се. Законопроектът, с който се основава обединен обществен указател, бе гласуван с 97 гласа "за ", един - "против " и 28 - въздържали се.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР