Народното събрание одобри докладите за дейността на Висшия съдебен съвет

...
Народното събрание одобри докладите за дейността на Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Парламентът прие докладите за дейността на ВСС

Народното заседание утвърди отчетите за активността на Висшия правосъден съвет и на Инспектората към него за 2018 година Улеснените инспекции на декларациите за имущество и ползи бяха регистрирани като позитивна процедура в работата на Инспектората.

В отчета на Висшия правосъден съвет беше регистрирано, че с модела за усъвършенстване на правосъдната карта, в страната са били закрити 11 районни прокуратури и се регистрира неравномерната натовареност на съдилищата в страната, като са направени оферти за промени на разпоредбите за оценка на натовареността на съдиите.

В умозаключение Боян Магдалинчев – представляващ Висшия правосъден съвет, увери народните представители: " Висш съдебен съвет ще продължава все по този начин да прави всичко допустимо за постигането на задачите на правосъдната промяна, отстоявайки независимостта на правосъдната власт “.

Главният контрольор Теодора Точкова приветства променените разпореждания в Закона за правосъдната власт, с които се улесни активността по инспекция на декларациите за имущество и ползи: „ В планувания законов период през 2018 година са тествани и обработени 4766 заявления, считам, че съгласно законовата уредба и неналичието на проверяващи пълномощия, ние дейно реализираме и активността си по инспекциите ни за интегритет ".

За отчетния интервал, по предложение на Инспектората, колегиите на Висш съдебен съвет са образували 8 дисциплинарни производства против магистрати. До ръководителите на съдилищата, прокуратурата и следствието са отправени общо 40 сигнала, съдържащи рекомендации за преценка нуждата от налагане на дисциплинираща мярка или на дисциплинарно наказване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР