Народното събрание обсъжда създаването на изцяло нов Закон за противодействие

...
Народното събрание обсъжда създаването на изцяло нов Закон за противодействие
Коментари Харесай

НС обсъжда създаването на нов закон за противодействие на корупцията

Народното заседание разисква основаването на напълно нов Закон за противопоставяне на корупцията по две оферти – на Министерски съвет и на Продължаваме промяната. Служебният правосъден министър Крум Зарков посочи, че и двата законопроекта лежат на обща философия и цел за битка с корупцията по високите етажи. И двата законопроекта оферират основаване на нов орган за битка с корупцията, който да има проверяващи функционалности и право да оспорва решения на прокуратурата да приключи досъдебно произвеждане.

Министерски съвет и групата на Продължаваме промяната оферират основаване на нов Закон за противопоставяне на корупцията. Правосъдния министър Крум Зарков изясни, че двата законопроекта имат една и съща философия и концепция и включват цялостно преструктуриране на настощата Комисия за противопоставяне на корупцията. Зарков посочи, че законопроекта на държавното управление е ориентиран най-много против лица, заемащи висши обществени длъжности и такива ще бъдат дилемите на новия орган за битка с корупцията.

От Продължаваме промяната разясниха, че е от изключителна значимост да се реформира КПКОМПИ, и да се даде опция да бъдат разследвани всички лица на висока обществена служба, а Кирил Петков посочи

От ГЕРБ разясниха, че има нужда от профилирано антикорупционно законодателство, само че в двата законопроекта има дефекти, които би трябвало да бъдат отстранени сред първо и второ четене. Йордан Цонев сподели, че Движение за права и свободи ще поддържа законопроектите.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР