Народното събрание обсъжда на второ четене Закона за държавния бюджет

...
Народното събрание обсъжда на второ четене Закона за държавния бюджет
Коментари Харесай

НС обсъжда на второ четене Закона за държавния бюджет за 2023

Народното заседание разисква на второ четене Закона за държавния бюджет за 2023 година. Финансовата рамка, заложена от Асен Василев, планува недостиг от 3% без смяна в данъчната политика на страната и без прекъсване или понижаване на помощите за нуждаещите се лица. При разглеждането на плана в бюджетна комисия огромна част от предложенията на финансовия министър, свързани с приходната част, бяха отвхърлени от болшинството. Това накара Василев да отдръпна поддръжката си към бюджета и да съобщи, че през парламентарните групи се прокарват лобистки ползи. Днес обаче при окончателното гласоподаване на закона в зала болшинството се придържа към предложенията на Асен Василев, като се вършат единствено леки корекции.

Депутатите гласоподават дефинитивно централния бюджет за тази година. Дебатите започнаха от текстовете, които касаят промени в данъчните закони. Едва след тяхното гласоподаване, ще бъде разисквана и общата финансова рамка, заложена от ръководещите. До момента болшинството в зала взе няколко значими решения, които провокираха редица разногласия. Едно от тях е, че частните и държавни енергийни сдружения ще внасят налог свръхпечалба във Фонда за енергийна сигурност до края на годината. Асен Василев изясни, че те ще се употребяват за обезщетения за цените на тока за бизнеса, Делян Добрев от ГЕРБ-СДС пък го упрекна в неистина.

Корнелия Нинова разяснява, че ръководещата коалиция сама взривява 3%-ят недостиг и влизането в еврозоната.

Депутатите одобриха още, че заплатите в предприятия с повече от 100 души личен състав към този момент ще може да се изплащат единствено по банков път. Изключение се позволява само за лицата с контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Целта на измененията е битка със сивия бранш. От Българска социалистическа партия показаха подозрения, че мярката ще има стремежи резултат.

Асен Василев изясни, че към този момент са водени диалози с банките тегленето до размера на минималната работна заплата да е без такса, а във всеки пощенски клон да бъдат сложени банкомати за гратис изтегляне.

Депутатите утвърдиха още данъчните облекчения за деца да са в размер до 600 лв. за 1 дете, до 1200 лв. за две деца и 1800 лв. за три и повече деца. Регламентирани са и месечните помощи за деца до 3-годишна възраст, които не са признати в държавни детски ясли и градини.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР