Народното събрание не прие предложението на БСП за прекратяване на

...
Народното събрание не прие предложението на БСП за прекратяване на
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за спиране на концесията на летище София

Народното събрание не одобри предлагането на Българска социалистическа партия за преустановяване на оповестената процедура за отдаването на концесия на летище " София ".

Преди стартирането на дебатите социалистите настояха министър председателят Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски да дойдат в Народното събрание. " Най-учтиво и възпитано молим Борисов да пристигна на разискването. Разбрахме, че той се афектира, когато му приказваме по-рязко ", разгласи зам.-председателят на парламентарната група Драгомир Стойнев . В Народното събрание обаче пристигна единствено отрасловият министър.

Българска социалистическа партия упорства за прекратяването на процедурата с претекста, че тя е нагласена за продобиване от турска компания. Смайващо или не обаче в аргументацията им имаше противоречащи причини - концесията не трябвало да става, тъй като концесионерът щял да вдигне таксите и с това да се понижи трафика , по думите на Крум Зарков, само че в същото време Димитър Данчев разгласи, че поради проекта да се строи нова писта щял да се усили трафикът и шумът да пречи на живущите в " Слатина ". Отделно съгласно Данчев за ново строителство би трябвало Оценка на въздействието върху околната среда, а подобен нямало да бъде даден и при концесия страната т.е. ние ще плащаме за пропуснати изгоди. Социалистите оферират обекти от национална сигурност да не бъдат отдавани на концесия. Предишната процедура бе прекъсната от служебното държавно управление с министър председател Огнян Герджиков.

Припомняме, че при започване на юли ръководещите разгласиха изискванията по новата концесионна процедура на летището. Сред тях са построяването на трети терминал, разширение на втория и вероятно нова писта.

Разчетите демонстрират, че приходите за концесионери за 35 години ще бъдат в размер на 3,46 милиарда евро, а в случай че има удължение на периода на концесията ще доближат близо 3,9 милиарда евро.

" Ако през днешния ден решим да спрем концесията на Летище „ София “, единственото правилно решение на Ивайло Московски е да отиде в Министерски съвет и да си подава оставката като министър ", съобщи социалистът Георги Свиленски по време на дебатите. Той настоя, че третият терминал т.е. третата писта в действителност щял да бъде ремонт на ВИП-а.

" Досега чухме нашите претекстове за какво желаеме да се спре концесията. До ден-днешен нито в транспортна комисия, нито в медиите стана ясно какви са претекстовете на ръководещите да се даде на концесия ", сподели Свиленски.

" Първи претекст – и по ваше време давахте на концесия. Факт, само че безусловно неплатежоспособен. Няма грам връзка сред концесиите. Втори претекст – страната не може да ръководи държавни сдружения. Разбирайте – министър Московски, тъй като той е принципал на това сдружение не може да ръководи летище " София ", сподели още той.

По думите на социалиста концесията на летище " София " се реализира на мрачно и е прикрито от българското общество. Той разясни, че никой не е бил наясно за какво се дава на концесия летището.

В разногласието се намеси някогашния кмет на Пловдив и някогашен шеф на летището в Пловдив Спас Гърневски, който се върна обратно в годините и по какъв начин сегашният водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова тогава била в доверения кръг, развалил Съюз на демократичните сили, който не роптаел по какъв начин " алените приятели " печелили от летището в Пловдив и не го давали на концесия. Гърневски беше безапелационен - с концесионер ще се развие летище " София " и ще бъде горделивост за страната, дружно с летището в Пловдив. За край някогашният кмет на Пловдив разгласи, че " ще има още една опция за терминал 3 на летище " София " - в случай че в миналото социалистическата партия се върне на власт и младежите тръгнат да бягат от България ".

За край транспортният министър Ивайло Московски изясни, че държавни предприятия не могат да бъдат конкурентни при либерализация на съответния бранш - тъй като частният оператор няма такива задължения като групови трудови контракти и може да ползва плаващо работно дело, до момента в който в държавни предприятия като летище " София " имало и бонуси. Пуснахте по този начин редица държавни предприятия, без да ги преструктурирате и ги да измененията законовите им ограничавания и те са обречени на крах, е тезата на Московски, който упрекна Българска социалистическа партия и даде образец с " Български пощи ". " Вие какво желаете, да лъжем с изборната си стратегия ли - одобряваме, че хората са чели, изпълняваме я ", даде разстрелващ мотив Московски. Той твърдо отхвърли изказванията на Българска социалистическа партия, че летището щяло да бъде харизано на Турция поради предпочитание за присъединяване в процедурата на турски компании, като извади отчет, съгласно който няма деклариран подобен интерес от турска компания. В България има две турски банки, за какво не ги атакувате тях, това не е ли национална сигурност, възмути се министърът.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР