Народното събрание не обсъди предложението за помощ за Украйна, въпреки

...
Народното събрание не обсъди предложението за помощ за Украйна, въпреки
Коментари Харесай

Народното събрание не обсъди предложението за помощ за Украйна

Народното заседание не разиска предлагането за помощ за Украйна, макар многократното искане на ГЕРБ-СДС. Коалиционните сътрудници в ръководството обявиха, че имат потребност от време, с цел да вземат окончателното си решение. " Демократична България " загатна, че в случай че не се одобри изпращането на военна помощ за Украйна, може да напусне обединението.

Още при започване на деня от ГЕРБ-СДС желаеха в пленарната зала да бъдат разисквани и трите оферти за оказване на помощ на Украйна - на Политическа партия, на ГЕРБ-СДС и на Демократична България. Вчера парламентарната комисия по външна политика утвърди единствено предлагането на Политическа партия, в което се показва, че България може да окаже филантропична, финансова и техническа помощ за отбрана на Украйна.

Другите две оферти на ГЕРБ-СДС и на Демократична България, в които се приказва непосредствено за военно-техническа помощ бяха отхвърлени. В последна сметка беше решено тази тематика да бъде разисквана още веднъж от съдружните сътрудници и тогава да се вземе окончателното решение.

ГЕРБ-СДС настойчиво настояха няколко пъти денем тематиката за помощта за Украйна да бъде разисквана в пленарна зала през днешния ден.

" Вчерашният план на решение, който предложиха ръководещите в Комисията на процедура е куфар без ръкохватка, ненужен предмет, неспособен да служи даже за заслон, че държавното управление е свършило нещо във връзка с спора в Украйна ", съобщи Даниел Митова от ПГ на ГЕРБ-СДС.

" Нашият изказ по оръжията е следният - както всички евроатлантически страни, взехме решение, известно е какво се праща, носи се отговорност, дали е помощ, дали е против пари или както има богати страни могат да платят в интерес на Украйна. Това споделяме ние, ясно тъкмо, белким руснаците не знаят че това оръжие стига до Украйна ", добави ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов.

" Продължаваме промяната " желаеха да се изчака отчета на Външната комисия от през вчерашния ден и тогава да се гласоподава решение. Председателят на групата Андрей Гюров уточни, че за тях е извънредно значимо обединението да се сплоти и към детайлите. И когато предлагането влезе в пленарна зала, всеки ще гласоподава по съвест.

" Комисията поддържа нашето предложение за решение, то е рамково, чакаме да се обединим и в детайлите в парламентарната зала, за това ни би трябвало известно време, това са доста значими решения, които не можем да взимаме на коляно и в последния час и миг, по тази причина ще отидем тъкмо с тази настройка на Коалиционния съвет ", сподели Андрей Гюров, ръководител на парламентарната група на " Продължаваме промяната ".

Председателят на парламентарна група на " Демократична България " Христо Иванов беше явен, че ще поддържат единствено решение,което включва категорично изтъкване на военна помощ. Призова тематиката да бъде разисквана още веднъж от Коалиционен съвет. Намекна, че в случай че не се одобри тяхното предложение, може да изоставен обединението.

" Аз просто се пробвам да не боравим с ултиматуми. Но има действителности и тези действителности са такива, че в случай че ръководството не може да подхожда на своята еднаквост, която декларира с дейности, ние няма по какъв начин да останем част от него. Това не е ултиматум, това е елементарен натурализъм ", съобщи Христо Иванов, ръководител на ПГ на " Демократична България ".

От Българска социалистическа партия също обявиха, че имат потребност от време за това значимо решение.

" Всяка една парламентарна група, всеки депутат да се запознае по допустимо най-детайлния метод какво е било обсъждано през вчерашния ден на комисия и едвам тогава да влезе този въпрос в Народното събрание. Не считам също, че който и да е външен министър може да споделя какво да се прави на Народно събрание на България ", добави Борислав Гуцанов от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

" ИТН " чакат да чуят какво тъкмо ще се разисква в залата и тогава ще преценяват.

" Един път вечно да се почисти тази ясна позиция, каква е цялостната позиция на България, да влязат в пленарна зала всички предложния да бъдат подложени на спор, с цел да почистим в действителност какво изпращаме ", съобщи Станислав Балабанов от " ИТН ".

От " Възраждане " дадоха отговор с подигравка на " Демократична България " при какви условия ще поддържат военна помощ за Украйна.

" Ако тази военна помощ бъде занесена в Украйна от парламентарната им група, а техните народни представители се включат като доброволци да оказват помощ там ", сподели още водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Движение за права и свободи не се включиха в този спор.

Очаква се Коалиционният съвет да разиска тази тематика незабавно след великденските празници, още във вторник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР