Народното събрание на практика забрани на финансовия министър Асен Василев

...
Народното събрание на практика забрани на финансовия министър Асен Василев
Коментари Харесай

Парламентът забрани на Асен Василев да харчи държавни пари, ще го проверяват за корупция

Народното събрание на процедура забрани на финансовия министър Асен Василев да харчи пари от бюджета, с изключение на за пенсии, заплати, неотложни обществени заплащания и падежиращи заплащания по държавния дълг,  до назначение на служебно държавно управление.

 

Това решение бе гласувано от депутатите половин час след среднощ по предложение на Теменужка Петкова и Йордан Цонев.

 

Малко по-рано те внесоха проекторешение, което бе гласувано стремително макар съпротивата на ПП-ДБ, чиито депутати напуснаха пленарна зала преди вота. Решението е стимулирано от паниката, че в последните дни държавното управление раздавало голословни суми. 

 

Проекторешението бе озаглавено трагично " за предприемане на ограничения за гарантиране на финансовата непоклатимост и фискалната ликвидност на Република България ".

 

С него с изключение на неотложно прекратяване на разноските по консолидираната фискална стратегия, бе записано, че финансовият министър се задължава до 9 април да показа на Народно събрание цялостен и обстоен доклад за разполагаемата ликвидност и плануваните разноски от 4 до 10 април в това число. Решението бе гласувано със 131 гласа „ за “.

 

Според решението ограничаването е в действие до назначението на служебното държавно управление. Освен това министърът ще би трябвало да даде и цялостен доклад за това какви разноски се плануват да бъдат направени в интервала от 4 до 10 април, както и за разполагаемата ликвидност, а също по този начин да задели неснижаем излишък от Единната сметка в размер, задоволителен да обезпечи обезпечаването на пенсиите за месец април.

 

В мнението си от името на вносител Теменужка Петкова изясни, че в последните дни на държавното управление в оставка се правили разноски на обществени средства, които надхвърляли нормалните за този интервал. Тя изясни, че решението се предлага, с цел да се подсигурява гласност и бистрота.

 

Никола Минчев от ПП-ДБ съобщи, че този план на решение по процедурни, организационни и механически въпроси не се разпределя на отраслови комисии.

" Това е решение, което наложително би трябвало да мине през непрекъсната комисия ", съобщи Минчев.

 

Малко след среднощ на 4 април Народното събрание утвърди основаването на анкетна комисия, която да ревизира за корупция в митниците и " възможна роля " на министъра на финансите в оставка Асен Василев в нея.

 

Формулировката беше на " ИТН " и само " Продължаваме промяната - Демократична България ", чийто представител в изпълнителната власт е Василев, не я поддържа. Групата съобщи, че поддържа концепцията за анкетна комисия, само че не и формулировката, включваща името на финансовия министър. В края на краищата името на Асен Василев остана в наименованието на комисията.

 

За ръководител на комисията останалите политически сили дефинираха Тошко Йорданов от " ИТН ".

А членове са Теменужка Петкова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Венеция Ангова и Константин Бачийски от " Продължаваме промяната - Демократична България ", Йордан Цонев и Хамид Хамид от Движение за права и свободи, Климент Шопов и Димо Дренчев от " Възраждане ", Румен Гечев и Кристиан Вигенин от " Българска социалистическа партия за България ", както и Станислав Балабанов от " ИТН ".

 

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков дефинира като " идиотия и цялостна нелепост " концепцията, дефинирана в деня на акция в организация " Митници ".


Йордан Цонев съобщи, че през днешния ден Народното събрание се е потрудило доста и по тази причина предложи на следващия ден работата му да стартира от 10:00 часа, с цел да могат сътрудниците да си починат. Предложението на Цонев бе гласувано с 87 гласа " за ", 36 – " срещу " и двама въздържали се.

 

След гласуването на решението, малко след 00:30 часа съвещанието на Народното събрание бе прекъснато.

То продължи повече от 15 часа.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР