Народното събрание може да избере Младен Маринов за министър на

...
Народното събрание може да избере Младен Маринов за министър на
Коментари Харесай

Проф. Георги Близнашки пред „Новини.бг.: Президентът създава „буря в чаша вода”

Народното заседание може да избере Младен Маринов за министър на Министерство на вътрешните работи без да чака благоволението на президента. Това разяснява пред „ Новини.бг.” проф. Георги Близнашки в пояснение на предизвиканото напрежение от страна на Румен Радев, който бави подписването на указа за освобождане на Маринов от поста секретар на вътрешното министерство. Проф.Близнашки е учител по Конституционно право в ЮФ на СУ. Той е някогашен длъжностен министър председател /2014г/.

„ Създадената обстановка е изкуствена, от категорията на „ стихия в чаша вода”. По принцип, когато става въпрос за политически избор на министри, които са политически лица, няма потребност от авансово издаване на декрет от страна на президента. Причината е, че в нашата Конституция не е планувана така наречен неизбираемост. Т.е. всеки може да бъде определен за министър и едвам по-късно да се търси решението за несъвместимостта”, разяснява проф. Близнашки.

Той разясни, че в Западна Европа висшите длъжности лица от администрацията, респективно висшите съдии, не могат да се кандидатират за политически постове, без да са освободени от заеманите от тях длъжности в съответните институции. Това се назовава неизбираемост. „ При нас се ползва по-мекият мариант, наименуван несъответственост. Т.е. нямаше спънка Народното събрание да избере Младен Маринов за министър на МВР”, е безапелационен преподавателят по конституционно право.

Но колелото се завъртя и в този момент се чака указа на президента. Правителството и министър председателят очевидно демонстрират почитание към Румен Радев. Той пък желае по-подробни претекстове за назначението, влиза се в процедурата на съгласуването. „ Но отново наблягам, че зад всичко това стои опасението, че Конституционен съд може да изненада всички с следващо решение, което да сътвори напрежение в политическия живот. Затова от държавното управление се пробват да отиграят нещата като първо изчакат указа на президента и по-късно се премине към избирането на министъра. Подчертавам обаче – без това да е належащо. Съгласно Конституцията ни не е належащо да се чака издаването този указ”, сподели проф. Близнашки.

Според него, веднага като се отиде в такава процедура, то дано министър председателят и президентът седнат на един диалог. Съгласуването не е средство за превъзмогване на някакви грандиозни недоразумения, а за изчистване на обстановката, поради реда и спокойствието.

В сряда обаче болшинството може да премине непосредствено към назначението на Младен Маринов за вътрешен министър. И няма да наруши Конституцията.

„ Дано тази обстановка бъде решена по-бързо, тъй като е изцяло изкуствена. Обществото ни е изправено пред доста по-сериозни проблеми, които не търпят отлагане”, добави в умозаключение проф. Близнашки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР