Народното събрание излезе с предложение за декларация в защита на

...
Народното събрание излезе с предложение за декларация в защита на
Коментари Харесай

НС с декларация в защита на българската общност в Украйна

Народното заседание излезе с предложение за декларация в отбрана на българската общественост в Украйна, заяви БГНЕС.

Предстои документът да бъде утвърден с гласоподаване в пленарната зала.

Причината – почналата административно-териториална промяна в Украйна, която планува делене на Болградския регион, който е натурален административен център на българите там, на 5 самостоятелни елементи. Според ръководещите това нанася „ доста тежък удар върху целостта на нашата българска общественост “.

По същия мотив вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева към този момент организира и телефонен диалог със своя украински сътрудник Дмитро Кулеба.

Снимка: БГНЕС

Текстът на декларацията бе прочетен от парламентарната естрада от заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов, който оглавява и групата за другарство сред България и Украйна. „ Това е много противен и рисков факт, от позиция на запазването на българската общественост и отбраната на ползите ѝ “, означи той пред депутатите.

С документа народните представители задължават българското държавно управление да реагира в незабавен порядък на подготвяните промени, както и да потърси междуправителствена среща по тематиката. „ Народното събрание на Република България упорства, че решаването на проблемите на българската общественост в Украйна е предпочитан въпрос, който следва да бъде решен в духа на отличните връзки сред двете страни и при съблюдаване на европейските полезности “, написа в декларацията.

Въпреки че опозицията от Българска социалистическа партия поддържа декларацията, тя насочи и някои рецензии. Левицата възрази за метода, по който е направен текстът – без работна група, която да дефинира неговото наличие, както и против отсъствието на външния министър Екатерина Захариева от пленарната зала по време на разискванията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР