Народното събрание избра Пламен Георгиев Димитров за председател на Комисията

...
Народното събрание избра Пламен Георгиев Димитров за председател на Комисията
Коментари Харесай

Прокурор, осъждал полицаи, поема антикорупционния орган


Народното събрание избра Пламен Георгиев Димитров за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), предадеБГНЕС. Гласуваха 218 депутати, " за " бяха 148, " срещу " – 66, въздържаха се четирима. Пламен Георгиев е кандидатура на ГЕРБ. За претендента на Българска социалистическа партия Николай Николов гласоподаваха " за " 79 депутати, " срещу " бяха 62 и 73 народни представители се въздържаха.

" Не виждам по какъв метод вие ще гарантирате, че той ще води делата си против вас, по този начин както би трябвало. Пламен Димитров не го познавам. Не бих си разрешил да приказвам нищо за личността му. Ако тук се слага този въпрос - какви са делата, в които е взел участие, не е тъй като някой е срещу този човек ", съобщи по време на дебатите Антон Кутев. Той уточни, че Българска социалистическа партия са били прави от самото начало при разработване на антикорупционния закон, че когато това болшинство избира ръководителя на антикорупционния орган, ръководещите ще рискуват да попаднат в обстановка, в която избират дисциплиниран човек.

От своя страна Иван Миховски от ГЕРБ попита дали претендентът на Българска социалистическа партия е бил общински консултант в Ловеч. Филип Попов от Българска социалистическа партия отвърна, че за Общински съвет те избират хората, а за заместник-министър те назначава министър-председателят, визирайки претендентът на ГЕРБ, който е бил зам.-министър на правораздаването.

" Имахме уважението да не влизаме в конфликт и да не използваме това, че Мая Манолова е издигната за омбудсман. Това беше ваше предложение. Почвам да си мисля дали това не беше политическият ви ход тя да не бъде претендент за ръководител на Българска социалистическа партия или претендентът ви за президентската акция ", посочи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него за претендента, който е повдигнат от Българска социалистическа партия се скриват значими обстоятелства за политическата му съгласуваност ", сподели Цветанов по отношение на обстоятелството, че Николай Николов е бил общински консултант в Ловеч. Той уточни, че Николов е представлявал Българска социалистическа партия и всеки един знаел в община Ловеч, че това е младеж, който в годините постоянно е подтикван и толериран от партията. От друга страна той уточни, че Пламен Георгиев е прокурор, като по негови каузи има наказани политици.

От своя страна водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява, че Пламен Георгиев ще стартира с провал. " ГЕРБ си уреждат някой да им подсигурява, че няма да бъдат закачани за краденето през последните 9 години. Ключовата дума е доверие. Когато един орган и хората, които го съставляват, нямат доверие, каквото и да създадат, то няма да бъде възприето от българското общество. Борбата с корупцията е въпрос на доверие ", акцентира ръководителят на Българска социалистическа партия. Тя упрекна ръководещите в това, че настойчиво и настоятелно разрушават българските институции години наред.

" Рушите ги от министър-председателя, който нито един път не пристигна в Народно събрание, даже на избор на съмнение. Рушите институцията Народно събрание, когато отстранявате зам.-председател на Народно събрание за свободно мнение, рушите президентската институция, рушите самостоятелната правосъдна власт, когато Борисов се обажда на членове на Висш съдебен съвет какво да вършат и по какъв начин да гласоподават. За какви институции говорите и обвинявате опозицията, че ги разрушава ", сподели още Нинова, която беше упрекната в това, че опозицията разрушава страната.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР