Народното събрание избра ново ръководство на ЦИК. Председател е предложената

...
Народното събрание избра ново ръководство на ЦИК. Председател е предложената
Коментари Харесай

Новият председател на ЦИК е Стефка Стоева

Народното заседание избра ново управление на ЦИК. Председател е препоръчаната от ГЕРБ Стефка Стоева .
Тя е дълготраен правист и арбитър във Върховния административен съд (ВАС). Освен, че е правораздавала във Върховен административен съд, тя е оглавявала 4-то поделение в него, което преглежда жалбите за нарушавания в изборния развой. Стефка Стоева е заемала и позицията зам.-председател на този съд.
Депутатите утвърдиха и предлагането на Българска социалистическа партия за зам.-председател на ЦИК, които издигнаха за поста Силва Дюкенджиева. Нейната кандидатура бе показана от народния представител Драгомир Стойнев, който през днешния ден пристигна в Народното събрание по изключение, откакто парламентарната група на левицата към този момент цялостен месец не взе участие в съвещанията на Народното събрание. Силва Дюкенджиева е правист и е била член на ЦИК за локалните избори 2017 година, за народни представители през 2009 година, за членове на Европейския парламент през 2009 година Била е член на комисията и от 2011 до 2014 година
За заместник-председател депутатите утвърдиха и доцент Таня Йосифова, препоръчана от „ Обединени патриоти “ . Тя също е дълготраен правист, с над 20-годишен опит в региона на гражданското право. Преподавател е в УНСС, ЮЗУ „ Неофит Рилски “ и академията на Министерство на вътрешните работи, като до момента не е била член на изборната комисия.
Одобрена бе и кандидатурата за заместник-председател на Кристина Цанкова-Стефанова, препоръчана от парламентарната група на ВОЛЯ .
Предложението за с екретар на ЦИК пристигна от парламентарната група на Движение за права и свободи и също срещна утвърждението на болшинството. Секретар още веднъж ще бъде Севинч Солакова, която заема поста и към сегашния миг. Юрист по обучение и с над 20-годишен юридически стаж, Солакова е била член на ЦИК от 1995 година до 2005 година и секретар от 2011 година до момента.
Съгласно Изборния кодекс единствено управлението се избира от Народното събрание, а останалите членове на комисията се назначават с декрет на президента. Мандатът на настоящия състав на ЦИК изтича на 21 март.
Дебати
Смяната на модела стартира с друг състав на ЦИК, уточни аместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Драгомир Стойнев. „ Много бързо забравихме по какъв начин ръководещата коалиция не желаеше да се съблюдава закона. Бяхме очевидци на едно политическо гънене от заран до вечер по малките екрани, когато едни и същи хора обясняваха, че няма потребност да се трансформира ЦИК, на идващия ден твърдяха тъкмо противоположното. Считаме това за непрофесионално, аморално. Такъв е хаосът, в който живеем “, съобщи Стойнев. Той разгласи, че Българска социалистическа партия няма по какъв начин да е непременно в Народното събрание при сходен дневен ред, в който се изслушват министри всяка седмица. Странно е, когато българският парламент и българските народни представители нямат задоволително законопроекти “, разяснява Стойнев. Той обърна внимание, че Законът за обществените финанси е трябвало да бъде гледан преди бюджета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР