Народното събрание и без друго е институцията с най-нисък рейтинг

...
Народното събрание и без друго е институцията с най-нисък рейтинг
Коментари Харесай

Менда + Валери = Любов

Народното заседание и без друго е институцията с най-нисък рейтинг в клетата ни страна, а депутатите не престават да разорават дъното. Поредните копачи са двама видни депутати от ръководещото мнозинство - Менда Стоянова от ГЕРб и патриотът Валери Симеонов, които взеха решение да дописват Закона за туризма. Предложенията им се целят в гражданите, отдаващи жилищни имоти на туристи. Засягат и употребените по целия свят платформи за резервации като Booking,  Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Facebook групи и впрочем. 

Текстовете, стартирани от тандема, демонстрират тотално непознаване на закона, който са тръгнали да " укрепват ". Освен това вършат за смях институциите, призвани да го ползват. Издават и тотално недоумение на цифровия свят и на метода, по който се дават електроните услуги. Към резила се присъедини и министърката на туризма, която разгласи, че горещо поддържа депутатските оферти. И създателите, и подкрепящата ги Николина Ангелкова настояват, че едничката им цел е грижа за интереса на туристите. Грижа има, само че тя е за други ползи.   

Накратко, тандемът Стоянова-Симеонов предлага следното: всеки, който настанява туристи в стая без категоризация, да бъде глобяван; парични санкции да има също за Booking и сходните му портали - в случай че качват предложения на такива български жители нарушители; в случай че е-платформа три пъти бъде хваната от българските управляващи, че пуска нелегитимни предложения, достъпът до нея да бъде безмилостно и безкомпромисно отсечен. Тук оркестърът свири туш - тъй като

 

депутатите са разкрили топлата вода  

 

Първо, и в настоящия Закон за туризма (ЗТ) напълно ясно пише - всеки, който желае да настанява посетители против възнаграждение, би трябвало да се впише в Националния туристически указател и да получи категория за мястото на настаняване, без значение дали е първокласен хотел, апартамент или стая. Предвидено е и наказване - който посреща туристи, без да се е сдобил с категория, получава глоба от 500 до 5000 лева ЗТ не прави разлика по какъв начин се предлага парцелът - с публикация във вестника, в районен уебсайт или чрез глобална е-платформа - разпоредбите са идентични за всички.

Законът дели местата за настаняване на две съсловия: А са по-големите (хотели, мотели, вилни селища и др.), Б са по-дребните, с малко легла  легла (апартаменти, стаи, бунгала и къщи за гости). За обектите от клас Б има три категории, които се значат с 1 до 3 звезди, като се присъждат от съответния кмет. Пак кметът е задължен да управлява и да наказва нарушителите (за обектите от клас А дава отговор министърът на туризма). Комисията за отбрана на потребителите пък би трябвало да следи всички класове, да проверява в озвездени обекти ли нощуват туристите и има ли покритие сред категорията и действителната конюнктура.

С други думи, " добавките " на Менда Стоянова и Валери Симеонов са непотребни - законът е уредил и функциите на институциите, и контрола, и глобите. Законът, споделят двамата депутати, не се ползва и на всички места по туристически уеб сайтове и имотни портали били накацали НЛО, или по-точно НТО - некатегоризирани летящи обекти. А за какво законът не се ползва? Авторите питали ли са подкрепящата ги министър Ангелкова, кметовете и КЗП какъв брой НТО са изловили до момента. Досега не сме чули някой да е отчел инспекции и наложени санкции. Ако няма хванати извършители, мухи ли ловят контролните органи?

Сегашният Защитена територия е признат през 2013 година Има цели 137 страници. Досега е поправян и допълван 16 пъти, т.е. най-малко по два пъти на година. 

 

Явно не законът е " сакат ", контролът е нефелен

 

И понеже овластените български институции очевидно се почесват по тила, депутатският дует желае да стовари отговорности на уеб страниците за туристически резервации. Според предложенията на Стоянова и Симеонов Facebook, Airbnb и т.н. трябва да си назначат личен състав, който да ревизира всяка българска оферта и да я смъква от " ефир ", в случай че няма присъдени звездички - от Ангелкова или от съответния кмет. Така в случай че госпожа Петрова от село Варвара си търси посетители посредством Booking, а няма категория за двете стаи, в които ги настанява, админите на платформата би трябвало на часа да смъкват обявата, в случай че не желаят неприятности. И в случай че редовно пускат некатегоризирани предложения, София ще ги сурвака с санкция и дори ще спре достъпа до тях, плашат двамината български законотворци. Смях в залата - нашите контролни органи един пършив хотел не могат да глобят, представете си единствено по какъв начин пишат и връчат акт за нарушение на дигитални колоси като  Airbnb и Booking.

А процедурата за " дърпане на шалтера " на е-платформи, измислена от Стоянова и Симеонов, разплаква до сълзи: като спипа уебсайт с 3 нарушавания, министър Ангелкова го обажда на Софийския районен съд. Съдът експресно, до 72 часа, подрежда на всички интернет снабдители в родината да спрат достъпа до небрежния портал. Телекомите пък до 72 ч. са длъжни да изпълнят волята на Ангелкова и на съда и да блокират достъпа.

 

Мерки като за рискови нарушители...  

 

Кога и по какъв начин се възвръща достъпът, законотворците не са се сетили да опишат. Не са се сетили и за друго - че с такава рестрикция биха ощетили всеки потребител в България, понечил да прави резервация през санкции уебсайт, както и всички ползващи е-платформата обекти, които си имат звезди и почтително съблюдават закона. Положението е като в поговорката " Заради бълхата да изгориш юргана ". Превърне ли се предлагането на двамата депутати в закон, ще е същинска бомба със закъснител - всеки ощетен ще има повод да заведе дело против страната.

Добре че текстовете са толкоз недомислени и неприложими, та няма заплаха да бъдат признати (вече и самите вносители го признават и бият отбой). Обидно е, че двамата депутати даже не са се постарали да придадат смилаем тип и правно възпитание на предложенията си. Формулата им е тъкмо като тези надписи по пейките  " Н. + А. = Л ". 

Много притежатели на неозвездени парцели употребили е-платформи да си търсят посетители и защото платформите били крайни продавачи на услугата, трябвало да бдят за спазването на бг законите, а в противоположен случай да бъдат глобявани и затваряни, разсъждава Стоянова пред " 24 часа ". В друго изявление председателката на бюджетната комисия в Народно събрание изяснява, че откакто бар или бакалия може да бъдат затваряни за нарушаване, за какво пък уебсайт да не може. Да сравняваш е-портал с " плод-зеленчук " е, меко казано, необичайно. А да наричаш краен продавач е-платформа, която е медиатор сред госта и домакина, е напряко неприемливо. 

Двамата законописци малодушно

 

крият истинския претекст за предложенията си

 

- сивият бранш в туризма (вкл. и хората, даващи стайчето си на туристи) да бъде изваден на ярко и да заплаща както налози върху приходите си, по този начин и разнородни такси - за разглеждане на документи, за регистриране в регистъра, за приемане на категория, за смяна на категория и впрочем. Това е фантазията освен за депутата, кмета, министъра на туризма и на финансите, само че и на по-едрия туристически отрасъл. Не единствено в България, по целия свят хотелиерите са гневни, че от ден на ден туристи избират домашния уют и улеснения пред стерилния хотелски комфорт. И по тази причина упорстват дребните, само че роящи се конкуренти да бъдат натоварени с налози и такси. На Стоянова и Симеонов обаче очевидно им е неловко да заявят, че бранят ползите на едрия бизнес, по тази причина твърдят, че желаят единствено да защитят потребителите и да ги опазят от престояване в НЛО - обекти с неразбираем брой звезди. Това е комичен рев, тъй като е-платформите извънредно добре се грижат за потребителите - имат си съвършена система за рейтинг на местата за настаняване, основана само на действителни оценки от туристите, а за всеки обект се разгласяват същински мнения от хора, които към този момент са обитавали. Това е доста по-полезно и същинско от всякакви измислени категории и звезди, присъдени от служители.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР