Народното събрание гласува промените в Закона за енергетикатаСъзда Парламентът прие

...
Народното събрание гласува промените в Закона за енергетикатаСъзда Парламентът прие
Коментари Харесай

Газовата борса мина на първо четене в парламента

Народното заседание гласоподава измененията в Закона за енергетиката

Създа Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за енергетиката ване на условия за ефикасна либерализация на пазара на природен газ и определяне на ликвиден пазар плануват измененията в Закона за енергетиката, признати през днешния ден от Народното събрание на първо четене със 107 гласа " за ", един срещу и 61 " въздържал се ", съобщи Българска телеграфна агенция.

В претекстовете на вносителите - депутатът от ГЕРБ Валентин Николов и група народни представители, се показва, че измененията целят основаване на условия за демонополизация на пазара и определяне на ликвиден борсов пазар на природен газ, като се включат ограничения за превъзмогване на ниската ликвидност сега. Измененията целят основаване на конкурентна среда за добивните предпирятия, търговците и потребителите на природен газ.

Създаването на лицензираната газова борса няма да попречва участниците на пазара на природен газ да реализират покупко-продажби въз основа на двустранни контракти.

Предложените правила разрешават плавното и последователно прекосяване от пазар по контролирани цени към проведен пазар на природен газ по свободно контрактувани цени, означават вносителите.

Създават се нови благоприятни условия за търговците, в това число и за публичния снабдител, да осъществят спомагателни количества в качеството им на участници, формиращи пазара и снабдители на ликвидност, вследствие на настоящите планове за доставка на природен газ от нови източници. Засилената роля на регулатора ще способства за успеваемост и сигурност на пазара.

Към момента казусът с ниското равнище на конкуренция на пазара на природен газ в България и прилежащите й страни е разполагаем заради неналичието на ликвидност на пазара, релативно дребния брой пазарни участници, както и дребното източници на доставка на газ към 2018 година Изграждането на настояща, ликвидна, транспарантна газова борса е наложително изискване за реализацията на концепцията за газов хъб " Балкан ", се показва още в претекстовете.

Наличието на борса обезпечава изискванията за поддържане на конкурентна, транспарантна и недискриминационна търговия, понижаване на каузи на вътрешния пазар на доминантния състезател и гладко отпадане на контролираната цена на природния газ, означават вносителите.

Драгомир Стойнев от " Българска социалистическа партия за България " съобщи, че от левицата ще се въздържат при гласуването. Няма по какъв начин да не сме обезпокоени, че нямаме енергийна тактика, а работм на парче, разяснява той. Стойнев направи паралел с енергийната борса и изрази терзания от пазарни операции.

Александър Ненков от ГЕРБ разяснява, че се подхожда деликатно към това което ще се случи на газовата борса и обстановката изисква да не се губи повече време.

Идеята е в идващите години да имаме доста повече благоприятни условия за доставки на газ, което ще даде опция тази търговия на пазарен принцип да даде най-хубавата цена на потребителите, уточни той.Ненков уточни, че делът на газифициране е невисок и колкото повече доставки от разнообразни източници се търгуват на газовата борса, толкоз повече може да се усилят тези 3-4 %, които употребяват газ.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи счита, че в случай че не се одобри свободният борсов пазар, няма по какъв начин да се увеичат трите % газоразпределение. Той прикани ръководещите да създадат всичко допустимо диверсификацията да се случи.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изрази поддръжката на енергийното министерство за тези промени. Чуха се изявления, че сме закъснели с либерализацията на пазара на природния газ, само че няма по какъв начин да се либерализира пазарът, в случай, че имаме един снабдител на природен газ, изясни тя и добави, че, в случай че имаме няколко разнообразни източника, тогава ще имаме и пазар, и конкуренция. Този миг съгласно нея е назрял в този момент. Сега се основават условия да имаме опция за доставка на природен газ от разнообразни източници, и би трябвало да имаме опция и борса, на която този природен газ да бъде търгуван, уточни тя. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР