Народното събрание гласува и освободи предсрочно от поста зам.-председател на

...
Народното събрание гласува и освободи предсрочно от поста зам.-председател на
Коментари Харесай

Народното събрание освободи Валери Жаблянов

Народното заседание гласоподава и освободи предварително от поста зам.-председател на Народно събрание Валери Жаблянов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Гласуваха 181 народни представители, за бяха 110, срещу 71, без въздържали се.

ГЕРБ, Оперативна програма, Воля и един самостоятелен бяха за оставката на Валери Жаблянов. Движение за права и свободи не се включи в гласуването, а Българска социалистическа партия беше срещу.

Искането за предварително освобождение на Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание бе по искане на депутати от ГЕРБ и Оперативна програма.

Причина за оставката

Миналата седмица ГЕРБ изиска оставката на Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. Причината е, че той е създателят на скандалната фраза, поместена в публична позиция на Българска социалистическа партия, съгласно която „ Народният съд “ е „ належащо и неизбежно правораздаване “.

Въпреки че гледната точка на Жаблянов беше отстранена от формалната позиция на Българска социалистическа партия, тя провокира вълна от отвращение. Съюзът на репресираните от комунистическия режим изиска обществено опрощение от заместник-председателя на Народно събрание.

На 15 февруари на изключително съвещание на ИБ на Българска социалистическа партия с управлението на парламентарната група бе решено, че Българска социалистическа партия не приема настояването за оставка на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народно събрание.

На 20 февруари водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова застана зад скандалното изказване на Жаблянов. „ Заставаме зад Валери Жаблянов, не считаме, че той би трябвало да си даде оставката като заместник-председател на Народно събрание, само че в случай че това стане – няма да предлагаме различен претендент за неговото място в Народното събрание “, сподели тя.

Същия ден ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че са събрани задоволително подписи за оставката на Жаблянов като заместник-председател на Народно събрание. " Внесохме в деловодството на Народно събрание подписите на депутатите от ГЕРБ и Оперативна програма за оставката на зам.-председателя на Народно събрание Валери Жаблянов, това ще бъде и точка първа от седмичната стратегия на Народното събрание ", посочи той. „ Подобно държание на зам.-председател на парламент няма по какъв начин да бъде утвърдено от парламентарното болшинство ”, акцентира Цветанов.

„ Народният съд “

Историците дефинират така наречен Народен съд като политически развой за кавга с неуместни съперници. Той се организира незабавно след преврата от 9 септември 1944 година В резултат на Народния съд са избити няколко български държавни управления, депутати от Народното събрание, публичният и боен хайлайф на Царство България.

„ Народният съд не трябва да се оправдава. Тримата огромни – Сталин, Рузвелт и Чърчил – взеха решение да санкционират военните нарушители, само че дано да преброим в кои страни какъв брой са убити. В Германия по време на Нюрнбергския развой, на който бяха съдени основните виновници за касапницата във Втората международна война, имаме 12 наказани на гибел. Има естествено и други процеси в Германия, само че никога броят на наказаните и убитите там не стига тази внушителна численост на убити, която имаме в България – над 2730 души “, разяснява пред БГНЕС акад. Георги Марков. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР