Народното събрание даде мандат на правителството да предложи пакет от

...
Народното събрание даде мандат на правителството да предложи пакет от
Коментари Харесай

Депутатите дадоха на мандат на правителството за военнотехническа помощ на Украйна

Народното заседание даде мандат на държавното управление да предложи пакет от ограничения за Украйна, измежду които и военнотехническа помощ.

Прието бе предлагането на " Продължаваме промяната ". От общо дали своят вот 217 души в пленарната зала, 200 бяха " за ", 16 " срещу " и 1 " въздържал се ". То бе редактирано след полученото писмо на украинския президент Володимир Зеленски.

Преди това депутатите отхвърлиха импортираното от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили предложение. От 227 души, 100 бяха " за ", 70 " срещу " и 54 " въздържали се ".
Същото се случи и с предлагането на  ПГ на " Демократична България ", което даже бе прегласувано. От 200 взели участие 79 бяха " за ", 50 " срещу " и 71 " въздържали се ".

Самото решение на депутатите гласи буквално: Народното събрание дава мандат на Министерския съвет да разиска и предложи пакет от ограничения, свързани с войната в Украйна и последствията от нея в следните посоки:

1. Цялостен пакет от ограничения за превъзмогване на последствията от наложените наказания в стопански, финансов и обществен аспект, както и във връзка с енергийната и продоволствена сигурност на България.

2. Оказване на помощ на Украйна - филантропична, финансова и военно-техническа съгласно опциите на Р България.
а) продължение на поддръжката за участие на Украйна в Европейски Съюз
б) помощ за украинските жители бягащи от войната
в) благоприятни условия за изнасяне на украинското зърно във Варна
г) усилването на енергийно съдействие - доставки на електрическа енергия и природен газ от Украйна
д) ремонт на украинска военна техника
е) продължение на доставките на филантропична помощ - медикаменти, облекла и хранителни артикули

По-рано в Народното събрание постъпи писмо, импортирано от украинския дипломат у нас Виталий Москаленко , в което се показва, че управляващите в Киев чакат България да ремонтира тяхна военна техника. Предадено от посланика писмо е подписано от президента Володимир Зеленски и в него се желае България да продължи поддръжката си за европейската интеграция на Украйна, желае се помощ за бежанците, обезпечаване на износа на украинско зърно през пристанище Варна, желае се енергийно съдействие и експорт на ток и газ от Украйна към България, както и даване на филантропична помощ под формата на медикаменти, облекла и хранителни артикули.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР