Народното събрание да прояви отговорност и разум и да постави

...
Народното събрание да прояви отговорност и разум и да постави
Коментари Харесай

От КНСБ искат парламентът да реши за затварянето на въглищни централи

Народното заседание да прояви отговорност и разсъдък и да сложи националния интерес над всички политически противоборства, пишат от Конфедерацията

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) упорства Народното събрание да вземе в най-кратки периоди решение, с което да задължи държавното управление да стартира незабавни договаряния с Европейска комисия за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност за опазване на енергийната самостоятелност на страната. Това оповестиха от пресцентъра на синдиката.

От проекта би трябвало да отпадне поетият ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания от произвеждане на електрическа енергия с 40% по отношение на 2019 година до 2026 година, означават от КНСБ. Те приканват Народното събрание да прояви отговорност и разсъдък и да сложи националния интерес над всички политически противоборства, написа dariknews.bg.

През декември предходната година КНСБ и КТ " Подкрепа " предизвикаха декларация, която беше подкрепена от депутати от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, „ Продължаваме Промяната “, Движение за права и свободи, „ Български напредък “, „ Възраждане “, напомнят от синдиката. Под нея се подписаха и ръководителите на БСК и АИКБ Добри Митрев и Васил Велев, заместник-председателят на КРИБ Николай Вълканов, кметове на общини, представители на браншови камари, предприятия от енергийния и добивния бранш, синдикални ръководители, водачите на федерации от двете конфедерации. Декларацията беше подкрепена и от министерството на енергетиката, откъдето по време на състоялата се полемика на 16 декември подчертаха, че са нужни незабавни дейности, тъй като още от тази година България влиза в пояснителен режим пред Европейска комисия за какво не извършва поетите задължения.

Всички участници в полемиката са показали, че записаното в проекта понижаване на излъчванията с 40% не пази националния интерес и ще докара до тежки стопански и обществени последици за страната.

„ Предвиденото понижаване на въглеродни излъчвания от производството на електрическа енергия с 40% до края на 2025 година по отношение на 2019 година, обхващащо централите, работещи на въглища, ще трансформира страната ни от експортьор на електрическа енергия в страна, подвластна от импорт от други страни в района през зимните месеци и ще докара до срив на брутната ни добавена стойност. Под риск са сложени хиляди работни места в комплекса „ Марица Изток “ след три години, безработица и обезлюдяване на засегнатите райони “, се показва в декларацията, изпратена в Народното събрание и в Министерския съвет.

В изказване през днешния ден, излъчено във Facebook, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов означи, че би трябвало да бъде импортиран план на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното държавно управление да отвори Плана за възобновяване и резистентност и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн.

По-късно денем пред стаята на парламентарната група на „ Продължаваме Промяната “ съпредседателят на групировката Асен Василев и Жечо Станков от ГЕРБ-СДС си размениха реплики кой е
виновен за поетия ангажимент за затваряне на въглищните централи. Искра Михайлова от „ Възраждане “ също наблюдава част от диалога и означи пред публицисти, че те към този момент са повдигнали спор по тематиката в пленарната зала през вчерашния ден.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР