Народното събание единодушно прие на първо четене проекта за промени

...
Народното събание единодушно прие на първо четене проекта за промени
Коментари Харесай

Затвор за домашно насилие и психически тормоз, решиха депутатите


Народното събание единомислещо одобри на първо четене плана за промени в Наказателния кодекс, свързани с битката с домашното принуждение. Вносители на промените са ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и група народни представители.

С измененията се допълват квалифицираните сформира на убийството и телесните повреди за инкриминиране на всички форми на домашно принуждение, които ескалират до посягане против живота или здравето на лицата. Инкриминира се психическото принуждение и се планува систематичното му практикуване да се санкционира с отнемане от независимост до една година или с пробация, а в случаите, когато закононарушението е осъществено в изискванията на домашно принуждение, се предлага наказването да е отнемане от независимост до пет години. Въвежда се и инкриминиране на всички форми на редовно гонене.

Предлага се да бъде въведено неотложно информиране на потърпевшия в случаите, когато арестуваният причинител на насилието избяга или бъде пуснат на независимост краткотрайно или дефинитивно.

Парламентът одобри единомислещо на първо четене и два плана за промени в Закона за културното завещание. Според този, импортиран от Емилия Милкова, единствено след единодушието на библиотеките и архивите, в чиито фондове се съдържат движими културни полезности, ще може да се създават техни копия, реплики и предмети с комерсиално предопределение. Регламентира се възпроизвеждането на културни полезности в научни издания. Сега основаването, разпространяването и потреблението на изображения на културни полезности за персонални потребности, с представителна, просветителна и научна цел е свободно, а вносителят предлага това да се отнася и за научните писания и изявления.

Вторият законопроект - на депутати от разнообразни парламентарни групи - разписва опция сбирките от археологически полезности, декларирани за регистрация в музеите, само че неидентифицирани и нерегистрирани до този миг, да бъдат пренасочени за регистрация към музей с задоволителен експертен капацитет. По този метод ще се разреши на притежателите на сбирки да упражняват в цялостен размер правата си.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР