Народно събрание прие решение, според което България няма да участва

...
Народно събрание прие решение, според което България няма да участва
Коментари Харесай

България няма да влезе в чакалнята на еврозоната при различен валутен курс

Народно заседание одобри решение, съгласно което България няма да взе участие във валутния механизъм ERM II при друг централен курс от 1.95583 лева за 1 евро.

Проектът на решение е подписан от ГЕРБ, "Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и "Воля ". "За " плана на решение гласоподаваха 140 народни представители, "против " бяха двама, а 66 се въздържаха.

Проектът на решение планува при договаряне на централен курс на лв. към еврото според Резолюция на Европейския съвет за установяването на механизъм за обменните курсове през третия стадий на Икономическия и паричен сюз Амстердам, 16 юни 1997 година, министърът на финансите и шефът на Българска народна банка да оферират, поддържат и гласоподават позиция за централен курс 1.95583 лв. за 1 евро.

С плана се показва още, че България не взе участие в Механизма на обменните курсове (ERM II) при централен курс сред еврото и лв. друг от централния курс 1.95583 лева за 1 евро.

Заради напрежението и спекулациите, че тихомълком се анулира валутният ръб, министър председателят Бойко Борисов изиска от Горанов и Радев измененията в закона да бъдат допълнени с нещо като защитна уговорка. Министър-председателят настоя курсът на лв. към еврото, който теоретично предстои на договаряния с Еврогрупата и ЕЦБ, да бъде одобряван единствено с ратификация на българския парламент.

Предстои Комисията по бюджет и финанси да прегледа на второ четене промени в Закона за Българска народна банка, с които за първи път от 20 година ще бъде допълнен текстът, уреждащ закрепения курс на лв. към еврото. Те бяха импортирани на 23 януари посредством преходните и заключителните разпореждания на Валутния закон.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР