Народно събрание прие на първо четене нови промени в Закона

...
Народно събрание прие на първо четене нови промени в Закона
Коментари Харесай

На първо четене: По-големи санкции за пияни и дрогирани водачи, допълнителни изисквания към младите шофьори и отпадане на всички стикери от предното стъкло прие парламентът

Народно заседание одобри на първо четене нови промени в Закона за придвижването по пътищата, съобщи кореспондент на " Фокус " . Депутатите разгледаха четири законопроекта - единият от тях, импортиран от ГЕРБ-СДС, а останалите три - от ПП-ДБ. 

Основният фокус на измененията е въвеждането на по-тежки санкции за водачите, шофиращи след използването на алкохол или опиати. В законопроектите се плануват нови ограничавания и за младите водачи, които да не могат да ръководят транспортни средства с мощ над 90 kW, както и да не могат да карат в часовете от 22:00 до 06:00. Тези оферти са заложени в законопроекта на Настимир Ананиев от ПП-ДБ. 

Законопроектът бе подсилен със 112 гласа " за ", 45 бяха " срещу ", а 38 се въздържаха. 

Освен по-тежките санкции измененията плануват и заплащането на фишовете да става по електронен път. Също по този начин всички водачи с пет или над пет електронни фиша, които не са връчени, да бъдат спирани от органите на реда и те да им бъдат връчени. Тези промени за импортирани в законопроекта на Божидар Божанов от ПП-ДБ.

С измененията, заложени в текстовете в законопроекта на Божанов и група народни представители, се планува и премахването на всички стикери, които стоят на предното стъкло, като те да бъдат сменени с автоматизирани информации в централизирани регистри, както и отпадането на контролния ваучър към свидетелството за ръководство. 

Законопроектът бе подсилен със 175 гласа " за ", 1 гласоподава " срещу ", а 20 се въздържаха. 

От ГЕРБ-СДС пък оферират органите на реда да ревизират документите освен на лидера, който е спрян за инспекция, а и на всички пасажери в автомобила. Ако някой от пасажерите има невръчени фишове, те да му бъдат връчени. В текстовете на законопроекта на Александър Ненков и група народни представители се планува и общините да могат да употребяват камери за видеонаблюдение, с които да записват нарушаванията по пътищата, а също по този начин и да могат да бъдат премествани колите, паркирани в нарушаване. 

Сред предложенията на първата политическа мощ е 70% от средствата, постъпили от изплащането на фишовете, да бъдат предоставяни на общините, които да могат да осъвременяват техническите средства за наблюдаване.

Законопроектът на ГЕРБ-СДС бе подсилен със 185 гласа " за ", нито един " срещу ", а 8 се въздържаха. 

В хода на дебатите от Андрей Рунчев от ГЕРБ-СДС съобщи, че първата политическа мощ ще поддържа измененията. Той сподели още, че задачата на измененията да бъдат понижени освен пътнотраснпортните катастрофи, само че и жертвите на пътя. 

Любен Дилов бе безапелационен, че промени би трябвало да има и в просветителната система. Дилов предложи всички възпитаници, без значение дали ще станат водачи, или не, да има специфични часове, в които да бъдат запознавани с Правилника за придвижване по пътищата. Той предложи учениците да стартират с проучването на разпоредбите за придвижване от 9 клас, с въвеждането на два часа седмично. 

Георги Свиленски съобщи, че Българска социалистическа партия ще поддържа предложенията на ГЕРБ-СДС за това общинските камери да бъдат свързани с Министерството на вътрешните работи, а 70% от средствата от санкциите да бъдат връщани на общините за модернизиране на наблюдателните устройства. Петата политическа мощ обаче няма да поддържа предлагането на Божидар Божанов за премахването на стикерите. Те няма да поддържат и промените за младите водачи, защото считат, че би трябвало да има по-голямо публично разискване, само че от партията са съгласни, че би трябвало да има специфична категория за младите водачи. 

Настимир Ананиев сподели, че би трябвало да се вкара и норма за използването на наркотични субстанции. Народният представител от ПП-ДБ съобщи, че това ще реши казуса с водачите, които са употребявали такива субстанции във времето, само че не и сега на инспекцията, както и тези, които са приемали избран вид медикаменти. 

Тошко Йорданов съобщи, че съгласно него измененията в Закона за придвижването по пътищата се вършат поради нещастията от последните дни, а не поради желанието за градивни промени. Той сподели, че предлагането кметовете да събират парите от санкциите ще сътвори корупция. Йорданов разкритикува и измененията в нормите за използването на алкохол, както и тези за мощността на колите за младите водачи. Той сподели още, че в случай че се забрани и нощното шофиране за година, това няма да усъвършенства уменията на неопитните водачи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР