Народно читалище Светлина 1925“ стартира инициатива за издаване историята на

...
Народно читалище Светлина 1925“ стартира инициатива за издаване историята на
Коментари Харесай

Момчиловци издава история на най-известните си родове

Народно читалище „ Светлина 1925 “ започва самодейност за издаване историята на родовете в смолянското село Момчиловци. Идеята за печатане на проучването на отец Константин Канев е от съвсем две десетилетия. По мотив на 100-годишнината на почитания като нравствен лидер на Момчиловци отец през 2017 година локалните поданици вземат решение да основат предприемчив комитет към читалището и да приготвят събираното години наред издаване.

„ Още от 1942 година отец Канев стартира да написа историята на селото и редом с това прави родовото проучване. Той е съумял да събере към 60 рода, които имат доста разклонения “, споделя Васка Мавродиева от читалището.

Отец Константин Канев е роден на 26 февруари 1917 година в селото в фамилията на овчаря Илия Канев Андреев и Шина Петрова Андреева. Илия произлиза от пастирски жанр и е наследник на фамозния национален артист Каньо Андреев, който знаел към 1000 родопски песни, 500 турски и 500 тракийски. Каньо е най-големият от петте синове на Илия и Шина. Учи в Пловдивската духовна семинария през 1933 година, където отива с носия и овчарска торбичка. Като възпитаник в семинарията изнася проповеди в църквата в Момчиловци. След като приключва с отличие през 1939 година, е артист в църквата и работи към Горовладелска кооперация Касъмдере - Момчиловци. Ръкоположен е за духовник в София и през януари 1941 година идва като духовник в селото. Приема християнското име Константин вместо прабългарското езическо име, което му е обещано по рождение - едно от изискванията да бъде духовник. Започва да служи безрезервно на паството си. Най-напред авансово се готви и написа всяка проповед. Посещава заболели. Работи в съдействие със селските лекари. Когато някой има потребност от здравна помощ, уведомява лекарите, а когато те преценяват, че има потребност и от „ нравствен доктор ”, го молят за подпомагане. От 1940 година стартира редовно да събира сведения за предишното на Момчиловци. Наред с изследването на историята той набира документи, фотоси, инцидентно открити археологически артефакти, предмети на бита. Активен читалищен деятел е дружно със брачната половинка си Мария. По негова концепция се основава музей за историята на селото към читалище “Светлина ”, като се събират над 2700 експоната. Той става най-големият му донор.

През 1975 година излиза неговата „ Историята на Момчиловци “. Отец Канев изследва и родовете, което се оказва доста по-тежък труд. Изследва към 60 рода, не съумява да изследва единствено още 6. Чувстваме се задължени да издадем проучването и да го допълним, тъй като е вложен голям труд в името на паметта на селото, стартират още през 40-те години на предишния век, споделя Мавродиева. И отбелязва, че на  26 юни 2018 година се навършват 20 години от гибелта на отец Константин Канев.

Читалището разгласи банкова сметка за набиране на средства за „ Издаване родовете на Момчиловци “. На всяко тримесечие те ще вършат обществен доклад на постъпилите и изразходваните средства.

Банкова сметка:
„ БАНКА ДСК “ ЕАД, КЛОН СМОЛЯН
IBAN:BG42STSA93000000664560. BIC - STSABGSF
Булстат - 000609122
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР