Народният театър представя “Един безумен ден, “Драконът на Явор Гърдев

...
Народният театър представя “Един безумен ден, “Драконът на Явор Гърдев
Коментари Харесай

Театър, любов моя!

Народният спектакъл показва “Един безразсъден ден ”, “Драконът ” на Явор Гърдев с премиера на варненска сцена


Валери Петров написа пиесата “Театър, обич моя! ” през 1981 година особено за огромните актриси Таня Масалитинова и Славка Славова. И до през днешния ден тя остава едно от най-красивите пояснения в обич към театъра, съкровен взор към живота на сцената. А ето, че сезонът на цялостните зали още веднъж настъпи. Ако още не сте гледали постановката, може да видите актуалния й вид в “Театър 199 ” с Лилия Маравиля, Стефка Янорова, Красимира Кузманова и Касиел Ноа Ашер.

Този сезон обаче има и доста нови оферти, които ще сграбчен интереса на феновете на изкуството на Мелпомена през новия сезон.
 30-1-bezumen-den  30-1-2-arhimed  30-1-3-drakonut
Народният спектакъл към този момент показа няколко нови заглавия. “Един безразсъден ден ” от Пиер дьо Бомарше бе първата премиера на Голяма сцена, която феновете ще видят още веднъж на 30 октомври и 17 ноември.

Един от водещите актьори на театъра Михаил Петров повежда нова вълна млади артисти, в театър, който събира спектакъл, музика, ария, танц, балет, живопис.

Бомарше дефинира жанрово пиесата, известна като “Сватбата на Фигаро ” за комедия, само че тя, без подозрение, е и политическа ирония. За първи път в Народния спектакъл тя е сложена на Камерна сцена през 1984 година от Никола Петков.

Но неслучайно е неразрешена задълго. Братът на Луи ХV гледа представлението и едвам не получава удар. Спират спектакъла, а Бомарше за кой ли път влиза в пандиза. Започват всеобщи всенародни безредици. Смята се, че тази пиеса предизвика експлоадирането на Великата френска гражданска война, което много съществено е отразено в театралната акомодация на Михаил Петров.

В дребен градски спектакъл “Зад канала ” новият сезон е противоположен. Една от министър председателите – “Поп фолк летописи: Бели птици и патрони ” споделя за зората на чалгата у нас през 90-те и тъмните мутренски години. Постановката е прям роман за “златните ” години на попфолка, затворени сред рухването на тоталитарния режим и рухването на първите глави на проведената престъпност – меценатите на този музикален феномен, който по-късно прераства в най-успешната промишленост на българския шоу бизнес.

На фокус в другото ново заглавие “Законът на Архимед ” пък е сложена една целувка – треньор по плуване целува дете, с цел да преодолее то страха си и да скочи във водата. Качеството на тази целувка е обвинено от родители и близки на треньора. Акт на оптималната непорочност – обичта към дете – е упрекнат в оптималната нечистотия. Всички са вгледани в тази целувка като в роршахово леке, което най-много разкрива индивида втрещен в него.

След изключителния триумф на “Чамкория ” на МТФ “Варненско лято ” 2018, режисьорът Явор Гърдев избра да сложи на варненската театрална сцена “Драконът ” от блестящия съветски повествовател Евгений Шварц. Втората премиера е на 30 октомври.

Написана през 1943 година, неразрешена по времето на Сталин, пиесата, която Гърдев дефинира като алегория за въплъщенията на властта, поразява с актуалността си и през днешния ден. В основната роля ще забележим емблематичния Михаил Мутафов, изиграл водещи функции във всички варненски постановки на Явор Гърдев. Същото се отнася и за Стоян Радев, който ще се превъплъти в ролята на Архиваря. В звездната основна четворка влизат още Михаил Билалов като Градоначалника и Ованес Торосян като Функционера.

Театрална версия на италианската лента от 70-те


Теди Москов режисира „ Грозни, мръсни, зли “


Билалов в гей спекулация в “Двама напълно голи мъже ”
 30-kare-2-1  30-kare-2-2-goli-muje
След големия триумф на “Редки тъпанари ” – спектакълът, който върна Теди Москов в театъра и обра редица награди, режисьорът приготвя нова русенска премиера. На 16 и по-късно на 29 октомври той ще показа своята театрална версия, въодушевена от кино лентата на Еторе Скола “Грозни, мръсни, зли ”. Премиерата ще се състои в границите на четвъртото издание на Есенен сценичен салон – Русе 2018.

Лентата от 1976 година, с Нино Манфреди в основната роля, още с появяването си разбунва публиката поради острия си комизъм и безпощадната си искреност.

На сцената феновете ще могат да се насладят на гениите на Мая Новоселска, Вальо Танев, Никола Додов и доста от русенски артисти.

В спектакъл “Сава Огнянов ” сезонът се открива с още една премиера. “Двама напълно голи мъже ” от Себастиан Тиери под режисурата на Николай Урумов събира звезден актьорския състав. На сцената ще забележим Михаил Билалов, също и актьорите от русенския състав Петя Венелинова, Йовко Кънев и Кристиана Ценкова.

Билалов е сериозен юрист и правилен брачен партньор, който се разсънва гол в леглото си с един от сътрудниците от офиса. Неразбирането е тотално и никой от двамата не може да изясни по какъв начин са попаднали в тази обстановка. Когато брачната половинка на юриста открива двамата голи мъже в хола си, Крамер измисля какво ли не, с цел да избави брака си.

Бившият министър отбелязва празник с режисура


„ Агенти “ на турне в Съединени американски щати без Владо Пенев

 “Агенти ” събира огромна част от звездите на сериала “Под прикритие ” “Агенти ” събира огромна част от звездите на сериала “Под прикритие ”
Хитовата режисура “Агенти ”, събрала огромна част от звездите на крими сериала “Под прикритие ” потегля на турне в Съединени американски щати и Канада. Зад океана феновете ще могат да видят Любен Кънев, Ивайло Захариев, Йосиф Шамли, Роберт Янакиев, Пламен Манасиев, Иво Йончев, Снежана Макавеева. Заедно с тях обаче няма да бъде режисьорът на “Агенти ” Владо Пенев. Бившият длъжностен министър на културата, който неотдавна стана и почетен жител на София, интензивно репетира нова режисура. Той ще означи 60-тия си празник с “Бащата ”, в която ще си партнира с Юлиан Вергов, Радина Кърджилова и Теодора Духовника. Премиерата ще бъде навръх празника на Пенев – на 24 октомври в Народния
спектакъл.

Друга режисура на Нов спектакъл НДК – “Кокошка ” пък през днешния ден гостува в Лондон. Почти месец след премиерата комедията по Чехов и Коляда, дело на новосъздаденото арт съдружие “Spam studios ” ще се играе в Greenwood Theatre.
В лондонския спектакъл, който е част от King’s Сollege London, българите във великобританската столица ще имат опцията да се посмеят и изживеят мисълта на Коляда – “Хората на изкуството – са изкуствени! ”.

В София пък феновете могат премиерно да гледат постановката на Бойко Илиев по един от най-значимите романи в българската литература “Антихрист ”. В функциите влизат Елена Петрова, Веселин Калановски, Ники Сотиров и Любомир Ковачев.

Премиера в София на 14 и 19 октомври


„ Горещо “ с Асен Блатечки и Калин Врачански


“Хората от Оз ” за първи път в Бургас

 На сцената ще забележим също Милена Маркова и Невена Бозукова. На сцената ще забележим също Милена Маркова и Невена Бозукова.
Асен Блатечки избра сцената на трагичен спектакъл “Адриана Будевска ” за премиерата на новата си режисура “Горещо ” от Жозиан Баласко. Секс признакът на родното кино и спектакъл за следващ път влиза в две функции – на режисьор и артист. След Бургас постановката видяха във Враца и Габрово, а за феновете в София предстоят две премиерни дати – 14 и 19 октомври на открита сцена “Сълза и смях ”. В функциите с изключение на Блатечки влизат Милена Маркова, Калин Врачански, Невена Бозукова, Стефан Иванов.

Сюжетът на комедията наблюдава неуместните заплетените връзки сред героите, които притиснати в лимитираното пространство на един парижки апартамент, се борят с безкрайни любовни разминавания и недоразумения. За първи път на бургаска сцена бе показана и постановката на “Театър 199 ” “Хората от ОЗ ” Премиерата бе част от програмата на второто издание на Порт Прим Арт Фест, което стартира в понеделник и ще приключи довечера. В функциите са известни имена като Цветана Манева, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски, Стефан Вълдобрев и Радена Вълканова. Представлението бяга напълно от дребните житейски неволи и се концентрира върху световни тематики като другарството, любовта, личностната независимост.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР