Народният театър отдава почит на Яворов. На 16 юли, във

...
Народният театър отдава почит на Яворов. На 16 юли, във
Коментари Харесай

Народният театър отдава почит на Яворов

Народният спектакъл отдава респект на Яворов. На 16 юли, във вечерта отдадена на огромния ни стихотворец, на сцената под звездите, ще звучат някои от най-обичаните негови стихотворения и мемоари за него, оповестиха от театъра.

Изпълнители са актьорите Стелиан Радев и Ева Данаилова. Специално присъединяване ще има проф. Михаил Неделчев, един от най-изтъкнатите откриватели на Яворовото творчество.

Пейо Яворов (1878-1914) стартира работа като драматург и артистичен секретар в Народния спектакъл през 1908 година, поканен е от Пенчо Славейков. Той стимулира решението си да го назначи с думите: "Трябва ни стихотворец, а не буквоед! ". Яворов работи там до 1913 година Написва пиесите "В полите на Витоша " и "Когато гръм удари, по какъв начин ехото заглъхва ", неведнъж поставяни на най-голямата ни театрална сцена.

Вечер на Стефан Данаилов събира негови студенти в Народния спектакъл

"Тъй Яворов се отдаде на театъра, увлече се в него и театърът му размени поезията, написа в спомените си критикът Владимир Василев. Една нова упоритост се бе пробудила в него. Той ми е чел някои от драматургическите разбори на пиесите, които ще се играят, и те издаваха режисьорските му усети ".

Знаменитата актриса Адриана Будевска назовава поета "стожер на най-чистата българска тирада на сцената " и споделя: "Той работеше непретенциозно, безмълвно, като всеки огромен художник. Беше методичен и със схващане. Съзнаваше, че неговата задача е задачата на огромния човек, който би трябвало да даде от себе си нещо - и има какво да даде. Той не искаше поклонение, само че служеше на нещо свято, на нещо по-голямо от него - на българския спектакъл, на българската тирада в него ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР